Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Blogit, Oulunkylä, Uutiset

Oulunkylä-Seuran blogi: Tervehdys asukkaat!

Oulunkylä-Seuran logo

Oulunkylä-Seura ry

Oulunkylä-Seura kommentoi keskustasuunnitelmaa

Kaupunkisuunnittelu aikoo todella laittaa Oulunkylän keskustan eli asemanseudun uusiksi. Seuralla ei ole mitään kaupungintavoitteita, saati kaupunginosan kehittämistä vastaan. Kun väkiluku kasvaa ja asuntoja tarvitaan lisää, on järkevää rakentaa niitä hyvien liikenneyhteyksien päähän. Palveluita tulee kehittää ja lisätä, tästä seura on kantanut huolta ja pitänyt asiaa esillä koko olemassaolonsa ajan. Seura on pitänyt myös tärkeänä, että kaupunginosamme luonne maltillisen korkuisine asuinrakennuksineen säilyisi ja eri aikakausien historiakerrostumat jäisivät näkyviin, avaruus ja valo pysyisivät ahtauden ja pimeyden sijaan.

Oulunkylään tarjotaan jopa 12-kerroksisia rakennuksia ja kaikki 1980–90-luvun julkisrakennukset (ostari, kirjasto, Oulunkylä-talo, terveysasema) halutaan purkaa, jopa puisto kookkaine puineen hävittää. Nykyostarista ja sen tilanteesta voi olla montaa mieltä, eikä seura ole ollut nykykehitykseen tyytyväinen. Olemme yrittäneet pitkään vaikuttaa parempaan. Mutta ei ole mitenkään kestävän kehityksen mukaista, ettei kyseisistä rakennuksista ole tehty mitään peruskorjaus- tai täydennysrakentamissuunnitelmia. Ostarin rakennushistoriallinen arvo on olla ensimmäinen valokattoinen kauppakeskus. Kaupunki on saanut myös aiheellista kritiikkiä linjastaan antaa ostarialueen suunnittelu yksityisen tehtäväksi.

Esitettävän suunnitelman toteutuminen vaikuttaa Oulunkylän tulevaisuuteen, viihtyisyyteen ja toimivuuteen sukupolvien päähän. Siksi olemme ehdottaneet, että molemmista korttelialueista tulee järjestää arkkitehtuurikilpailu. Kasvava Oulunkylä tarvitsee myös oman kulttuurikeskuksen: rakennuksen, johon kirjaston, nuorisotoimen ja työväenopiston tiloja suunnitellaan, tulee olla laadukas ja sinne tulee rakentaa myös vähintään 150 hengen sali konsertteja, musiikkiesityksiä, teatteria ja muita tilaisuuksia varten. Tilan tarve on erityisen huutava senkin takia, että Oulunkylän kirkko puretaan. Kulttuurikeskus tulee nimetä Klaus Järvisen mukaan.

Jos ostokeskus katoaa, häviävät myös talvikaudelle tärkeät yhteisen kohtaamisen sisätilat, tätä eivät erillistä kaksi markettyyppistä kauppaa eivätkä muutamat (sinnittelevät) kivijalkaliikkeet korvaa. Kahvila- ja ravintolatiloja tarvitaan keskeisille paikoille. Kulkuyhteyksiin asemalaiturien ja ko. korttelien välillä tulee kiinnittää erityistä huomiota.

Nyt on viime hetki osallistua suunnitteluun ja antaa siitä palautetta. Asukkaat osoittivat jo aktiivisuutensa, kun alustava kaavaehdotus sisälsi rakentamista myös Mäkitorpantien pohjoispuolen leikkipuistoon ja viheralueelle. Asukkaat ja seura antoivat tyrmistyneen vastalauseen: lapset tarvitsevat nykypuiston ja uudetkin asukkaat lähivirkistysalueen.

Oulunkylä-Seura antaa kaupunginosayhdistyksenä oman lausuntonsa 6.6. mennessä, tiedotamme siitä asukkaille. Meillekin voi lähettää näkemyksiä keskustan suunnitelmasta ja toki muustakin kaupunginosaan liittyvästä: oulunkylaseura.info@gmail.com.

Oulunkylän Kyläjuhlilla 18.6. tavataan!

Erwin Woitsch, puheenjohtaja

Share