Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Blogit

Pakila-Seuran blogi: Pakila-Seura juhlii 60-vuotistaivaltaan

Raimo Rahkonen

Raimo Rahkonen. Kuva: Esko Lukkari.

Pakila-Seura täyttää tänä vuonna 60 vuotta. Merkkivuotta juhlistamme työn ja juhlan merkeissä. Juhlavuoden ohjelman rakentaminen on pitkällä, mutta joitakin päivämääriä tarkennetaan myöhemmin.

Pakila-Seura on riippumaton asukasyhdistys. Politiikkaa emme tee emmekä rajoita seuran jäsenyyttä uskonnon tai rodun perusteella. Kaikki Pakilan, Paloheinän, Torpparinmäen ja Tuomarinkylän asukkaat ovat aina olleet tervetulleita joukkoomme.

Pakila-Seura on vuosikymmeniä vaikuttanut alueen asukkaiden yhteisten asioiden kehittämiseksi. Kaava-asiat, liikenneasiat, julkiset palvelut, alueen luonnon ja virkistysalueiden kehittäminen ja puolustaminen ovat olleet esimerkkejä toiminnastamme. Olemme julkaisseet teoksia alueen historiasta ja tehneet monenlaisia esitteitä, videoita ja julisteita, joissa esitellään hienoa kotiseutuamme.

Yksi seuran toiminnan kulmakivistä on erilaisten yleisten juhlatilaisuuksien järjestäminen ja niitä on tiedossa nyt juhlavuotenakin. Lisäksi olemme järjestäneet alueen asukkaille monia mm. asumiseen ja rakentamiseen liittyviä esitelmätilaisuuksia.

Pakilan ja Paloheinän perinteinen omakoti- ja rivitaloasuminen on nyt uuden vakavan haasteen edessä. Kaupunki on hivuttamassa uuden yleiskaavan varjolla alueelle kerrostalorakentamista vastoin asukkaiden valtaosan toiveita. Pakila-Seura on kritisoinut suunnitelmia ja tarjonnut kaupungille vaihtoehtoisia malleja.

Pakila-Seuran oma koti on historiallinen Pakin talo. Se on monelle tuttu juhlapaikka ja monien riemukkaiden tapahtumien tyyssija. Talon tulevaisuus on nyt vaakalaudalla, kun kaupunki luopuu yli 200 kiinteistöstä ja joukossa on monia Helsingin omistamia historiallisia rakennuksia, kuten Pakin talo.

Me Pakila-Seurassa emme vielä tiedä mitä kaupungilta vuosikymmeniä vuokraamallemme talolle tapahtuu. Teemme kaikkemme, jotta seutukunnan asukkaat voisivat käyttää kotiseututaloaan jatkossakin juhla- ja kokoontumispaikkanaan. Kaupunki on luvannut kertoa millä ehdoilla talon käyttö voi jatkua ja sitä odotamme. Olisi kohtalon ironiaa, jos Pakila-Seuran ja Pakin talon vuosikymmenien yhteiselo päättyisi juuri juhlavuonna.

Pakila-Seuran toiminta-alueen asukkaat ottavat usein seuran johtoon tai hallituksen jäseniin yhteyttä hyvin monenlaisissa asioissa. Meitä pyydetään vaikuttamaan vaikkapa liikenteeseen ja palvelutarjontaan. Teemme toki kaiken minkä voimme. Meitä pyydetään joskus jopa ratkomaan naapurisopuasioita, mutta niihin emme valitettavasti puutu. Haluamme olla vain yhteisten asioiden riippumaton edunvalvoja.

Asukasyhdistys tai Pakila-Seura on juuri niin voimakas vaikuttaja julkiseen valtaan päin kuin paljonko sillä on jäseniä. Kaikki vapaehtoista yhteiskuntavaikuttamista tekevät järjestöt haluavat lisätä jäsenmääräänsä. Niin Pakila-Seurakin.

Paras tae Pakila-Seuran toiminnan jatkumiselle toiset 60 vuotta on liittyä jäseneksemme. Se käy kotisivulla www.kaupunginosat.fi/Pakila tai www.facebook.com/pakilaseura. Kahden perheenjäsenen vuosimaksu on 25 euroa.

Jos haluat onnitella seuraa, parhaiten se tapahtuu liittymällä jäseneksi ja tulemalla tekemään vapaaehtoistyötä ja toteuttamaan sloganiamme Pakilasta stadin paras paikka asua.

Teksti: Raimo Rahkonen, Pakila-Seuran puheenjohtaja

Kuva: Esko Lukkari

 Juhlavuoden 2022 tapahtumia

Itä-Pakila-päivä 24.5. klo 17.00- Etupellon leikkipuistossa

Pakilan Kylätapahtuma 3.9. klo 10.00- Uuden Pakilan ala-ja yläasteen koulun pihalla Halkosuontiellä

Kekrijuhla Pakin talolla 16.10. klo 11.00-

Hattujen sotaan liittyvä konsertti 16.10. Hyvän Paimenen kirkko klo 18.00

Juhlaillallinen Annan Kartanossa 28.10. kaikille avoin (omakustanteinen)

Pormestari Juhana Vartiaisen asukasilta Uusi Pakilan ala-ja yläasteen koulu (kaupunki järjestää ja päivä vielä auki)

Pakila-Seuran 60-vuotisjuhla ja konsertti 13.11. Hyvän Paimenen kirkko (kahvitarjoilu)

Share