Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Oulunkylä, Uutiset

Hoivaa ja ilonhetkiä Päiväkummussa

mies puistossa

Hoitokodissa asuvalle Pentti Peltoselle elämäniloa tuottaa metsässä liikkuminen. Paloheinän keväisessä luonnossa hän on saanut ihastella mm. mustarastaiden laulua. Kuva: Anu Haapanen

Hoitokoti Päiväkummun toiminnan punaisena lankana on jo kahdenkymmenen vuoden ajan ollut elämänilon toimintafilosofia. Yritykselle on tärkeää luoda ympäristö, jossa niin asukkaat kuin henkilökunta viihtyvät ja läheiset kokevat olonsa tervetulleiksi.

Jotta elämä olisi täysipainoista ja merkityksellistä, siinä on oltava iloa. Näin uskotaan Hoitokoti Päiväkummussa. Elämänilon toimintafilosofia on ohjannut sen toimintaa jo kahdenkymmenen vuoden ajan. Päiväkummussa hoidetaan arkiset tarpeet ja perinteinen hoiva, mutta niiden lisäksi satsataan siihen, että elämästä voi todella nauttia ja iloita myös hoitokodissa asuessa. Hoitokoti on asukkaiden koti ja työntekijät ovat vierellä kulkijoita asiakkaan elämässä.

Elämäniloa yksilöllisten tarpeiden ja toiveiden huomioimisesta

Kun Päiväkumpuun tulee uusi asiakas, hänen ja läheisten kanssa käydään yhdessä läpi, mitkä asiat ovat asukkaalle tärkeitä ja ilahduttavia. Jollekin se on päivittäinen halaus ja huulipuna, jollekin lapsenlapset tai vapputanssit.
– Jokainen ihminen on erilainen, niin myös kaikki Päiväkummun asiakkaat. Siksi työskentelemme yksilöllisesti, jokaisen henkilökohtaiset toiveet ja tarpeet huomioiden,kertoo Päiväkummun Paloheinän yksikössä työskentelevä sosionomi Anu Haapanen, joka aloitti tehtävässään viime vuoden loppupuolella. Haapasen tehtävä sosionomina on tukea ikääntyneiden ja muistisairaiden asukkaiden elämää, kehittää hoitoa ja rakentaa yhteisöllisyyttä ja sisältörikasta arkea ja juhlaa Paloheinän 34 asukkaalle.

Päiväkummussa työntekijät tuovat usein kehittämisideoita ja niitä käydään yhdessä läpi ryhmäkotitiimeissä ja erilaisissa teematiimeissä, joissa toimintaa kehitetään. Yhteiskehittämisen avulla uudet ideat on saatu vietyä osaksi toimintaa. Päiväkummussa huomioidaan myös työntekijöiden yksilölliset elämäntilanteet ja joustetaan esimerkiksi työaikojen suhteen.

Elämänilon tuottaminen asukkaille antaa myös henkilökunnalle merkityksellisyyden tunteita.
-Merkityksellistä työstäni tekee se, että saan olla mukana asukkaiden kanssa heidän hyvinvointinsa edistämiseksi. Työssäni saan halata asukkaita, olla läsnä, seurana ja tukena, tuottaa iloa sekä jakaa heidän näkemyksiään ja kokemuksiaan. Elämäniloa voivat tuottaa kävely metsässä, yhteiset visailuhetket, luonnon äänten ihmetteleminen, käsien hieronta ja silittäminen, leipominen, istuskelu auringonpaisteessa, puhelu lähiomaiselle tai vain yhteinen päivän sanomalehden lukeminen.  Työpäivä asukkaiden parissa on rikasta ja täynnä väriä ja lämpöä, kertoo Haapanen. Elämänilon toimintafilosofiaan perustuva yrityskulttuuri on niin vahva, että Hoitokoti Päiväkumpuun hakeutuu töihin Haapasen tavoin ihmisiä, jotka haluavat olla rakentamassa asukkaille hyvää elämää.

Asukkaan elämänilon mahdollistamisen lisäksi myös työyhteisön tuki ja hyvä me-henki työyhteisössä on tärkeää.
-Paloheinän työyhteisö on puolen vuoden kokemukseni mukaan innostunut, vuorovaikutteinen ja ihmisläheinen. Työkavereiden kanssa on helppo tehdä työtä yhdessä ja kinkkisessä tilanteessa työkaverin apu on tarpeen. Minulla on mahdollisuus tehdä omaa työtäni itseohjautuvasti ja omalla tavalla ja työpaikallani on välittävä ilmapiiri. Avun pyytämiseen myös kannustetaan aktiivisesti. Ryhmäkotien arjessa on erityisen tärkeää asukkaiden mahdollisuus yhteisöllisyyteen sekä yhteistyö asukkaiden omaisten ja läheisten kanssa,summaa Haapanen tyytyväisenä.

Teksti: Riikka Mäyränen

Kuva: Anu Haapanen

Hoitokoti Päiväkumpu on Helsingissä toimiva suomalaisessa omistuksessa oleva yksityinen perheyritys. Vuonna 2001 perustetun yrityksen palveluihin kuuluvat mm. hoitokodit, palveluasuminen, kotipalvelut ja päivätoiminta. Päiväkummun kuudessa hoitokodissa työskentelee noin 140 työntekijää.

Share