Oulunkylän seurakunnan pitkäaikainen kanttori Maija Pesonen-Kareinen jatkaa eläkkeelläkin musiikin parissa työskentelyä. Kanttorina hän on saanut olla mukana seurakuntalaisten elämässä niin ilon kuin surunkin hetkinä. Pitkän työrupeaman huipentumaksi nousee tänä keväänä saatu Director Cantus -arvonimi.
Maija Pesonen-Kareinen tunnetaan Oulunkylässä laajalta erityisesti muskaritoiminnan ansiosta.
-Olen ensin opiskellut peruskoulun opettajaksi ja musiikinopettajaksi. Tiet johtivat vuonna 1983 Honkanummen hautausmaalle, jossa toimin kanttorina vuoteen 1989. Täydensin opintojani ja valmistuin kanttoriksi ja Musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemiasta. Hautausmaakanttorin työni jälkeen huomasin ilmoituksen kanttorin virasta Oulunkylän seurakunnassa ja tulin valituksi virkaan, Maija Pesonen-Kareinen kertoo. Hän aloitti työt Oulunkylän seurakunnan kanttorina syksyllä 1989 alkuperäisenä tehtävänään Maunulan kirkon musiikkielämän kehittäminen.
Pian alun jälkeen alkoi suosittu muskaritoiminta.
– Aloitin muskaritoiminnan Maunulan kirkolla 1990-luvulla kentän toiveesta. Muskarit toimivat edelleen ikäryhmittäin kolmessa ryhmässä torstaiaamuisin Maunulan kirkolla ja ne ovat vuosien varrella tavoittaneet yhä uusia innokkaita ikäluokkia ja perheitä. Muskareiden ohjelmassa on lauluja, leikkejä, tutustumista eri soittimiin, musiikkiliikuntaa ja loruja. Teemallisia muskareita, esim. Urkuseikkailu, Barokki, Kalevala, Talvirieha, Laskiainen, Kevät, on toteutettu videomuskareina seurakunnan Youtube-kanavalla koronakeväänä, Pesonen-Kareinen kertoo.
Säännöllisesti toimivat musiikkiryhmät, kuten Maunulan kirkon musiikkiryhmä ja Adoramus-lauluyhtye ovat olleet perusrunkona musiikkielämälle.
-Kuorot ovat vuosien varrella osallistuneet Kirkon Musiikkijuhlille ja tehneet konserttiretkiä. Seurakunnan omat musiikkiryhmät ja lukuisat vierailijat ovat olleet toteuttamassa monia messuja ja musiikillisia tapahtumia ja konsertteja, Maija Pesonen-Kareinen kertoo. Musiikki on ollut tärkeä osa myös Maunulan kirkon verkkokirkon livelähetyksiä, jotka alkoivat vuonna 2002.
Tapahtumista suosittuja ovat olleet hiihtolomaviikon Talvirieha yhteisvastuun hyväksi ja joulutapahtuma Maunulan leikkipuistossa.
-Ne ovat olleet antoisia sekä meille seurakunnan järjestäjille että leikkipuiston henkilökunnalle ja puistossa käyville perheille. Syksyisestä Naistenpäivästä on vakiintunut tapahtuma, jota myös Oulunkylän Martat ja Naistenpäivän vapaaehtoisten työryhmä ovat valmistelleet innokkaasti. Maunulan Majalle olemme kokoontuneet kauneimpien joululaulujen merkeissä, jotkut kävijät suoraan lenkkipolulta, Pesonen-Kareinen kertoo.
Lisäksi on järjestetty poikkitaiteellisia musiikkimatineoita Maunulan torstaikerhon, vapaaehtoisista koostuvan työryhmän ja Maunulan lauluryhmän kanssa eri kirkoilla. Kesäaikana musiikilliset kesäkahvilat ovat koonneet erityyppistä yleisöä.
-Maunula-talossa saimme toteuttaa ensimmäisen musiikillisen kesäkahvilan multimediaesityksenä kesällä 2017 Tapio Rautavaaran laulujen merkeissä, Pesonen-Kareinen kertoo.
Oulunkylän seurakunnan kirkoissa harjoittelevat musiikkiryhmät, vierailevat kuorot, soitinyhtyeet; esim. Amore Barocco, osallistuvat usein myös erilaisiin seurakunnan tilaisuuksiin. Yhteistyötä tehdään eri oppilaitosten, kuten Käpylän musiikkiopiston, musiikkikoulu Virtuksen ja Maunulan ala-asteen kanssa.
Kanttori on usein mukana seurakuntalaisten juhlissa.
-Kanttorina olen saanut olla toteuttamassa monien seurakuntalaisten musiikkitoiveita heidän suurissa juhlissaan ilon ja surun hetkinä. Kanttorin työhön kuuluu myös paljon yhteistyötä seurakunnan kaikkien työntekijöiden kanssa, koska kanttori on mukana lähes kaikissa seurakunnan tapahtumissa, Maija Pesonen-Kareinen kertoo.
Kanttorin työssäkin yhteistyö muiden kanssa on avainasemassa.
– Olen kokenut olevani näiden työvuosien myötä enemmänkin seppeleensitoja, en niinkään yksin työskentelijä. Olen halunnut kaikessa työssäni tuoda myös evankeliumin hyvää sanomaa ihmisten kuultavaksi, nähtäväksi ja koettavaksi kaikilla aisteilla. Musiikilla on ollut myös parantava ja terapeuttinen vaikutus seurakunnan toiminnassa. Musiikki on avannut yhteyden kanavia ihmisten välille, Pesonen-Kareinen kuvailee.
Työn monipuolisuus on ollut antoisaa.
-Työvuosiin mahtuu paljon musiikin iloa ja riemua! Autoni on ollut lastattuna lattiasta kattoon milloin suuria talkoilla tehtyjä lampaita matkalla leikkipuiston joulutapahtumaan tai hernekeittokattiloita lähdössä Talviriehaan tai nuotteja, laulukirjoja ja soittimia, Pesonen-Kareinen kertoo.
Kanttori ei jätä musiikkia eläkkeelle siirtyessäänkään.
– Sydämeni sykkii edelleen musiikille. Musiikki saakoon pulputa edelleen syvistä lähteistä yhdessä toisten kanssa. Olen saanut voimaa ihmeellisellä tavalla Taivaan Isältä, joka on työtäni siunannut näiden vuosien ajan. Avoimin silmin katselen, mitä uutta elämäni tielle avautuu. Olen aikeissa jatkaa musiikin parissa työskentelyä lasten ja perheiden, lauluyhtyeen ja monipuolisen musisoinnin merkeissä eri tahoilla, jos Luoja suo vuosia ja terveyttä elämääni, Maija Pesonen-Kareinen kertoo.
Teksti: Susan Wilander
Kuva: Henri Loikkanen