Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Kulttuuri, Paloheinä, Uutiset

Kalle Virtanen ja Stefanie Tuurna Paloheinä soi:n pääesiintyjiksi

kuva Tiittu Paju

Stefanie Tuurna ja Kalle Virtanen Kannelmäen kirkossa 4.7.2021. Kuva Tiittu Paju.

Paloheinä soi -musiikkitapahtuman pääesiintyjä tänä vuonna on tenori Kalle Virtanen, joka konsertoi Hyvän Paimenen kirkossa Pakilassa 16. syyskuuta klo 19. Häntä säestää pianisti Stefanie Tuurna.

Pakila ja Paloheinä ovat Kalle Virtaselle tuttuja lapsuudesta. Perhe asui Pirkkolassa, ja Kalle opiskeli Pakilan musiikkiopistossa.

-Musiikkiopiston aikoihin kävin esiintymässä Hyvän Paimenen kirkossa, Kalle Virtanen kertoo.

Hän aloitti musiikkiopinnot lapsena soittamalla nokkahuilua ja poikkihuilua. Pian rinnalle tuli laulu. Kalle lauloi aluksi koulun kuorossa sooloja. Vähitellen hän alkoi esittää omia soolokappaleita. Lukion jälkeen hän pääsi Helsingin konservatorioon opiskelemaan laulua. Sen jälkeen hän jatkoi lauluopintoja Lahden ammattikorkeakoulussa.

Ammattimuusikon ura aukeni klassisen musiikin laulajana. Kalle Virtanen ryhtyi esittämään myös kevyttä musiikkia ja musikaalisävelmiä. Ponnahdus eteenpäin uralla tapahtui, kun Kalle Virtanen voitti Voice of Finland -musiikkikilpailun vuonna 2021. Hän tulkitsi kilpailussa hienoja klassikkosävelmiä kuten Sinua, sinua rakastan, Myrskyluodon Maija, Bella Ciao ja Exodus.

-Kilpailussa oli mukana paljon erinomaisia laulajia, enkä pitänyt hyvää sijoitustani lainkaan itsestään selvänä. Olen onnellinen siitä, että kilpailu onnistui niin hyvin.

Voitto toi Kalle Virtaselle näkyvyyttä ja keikkapyyntöjä. Tärkeä palkinto oli levytyssopimus Universal-levy-yhtiön kanssa. Sopimukseen kuuluu kolmen singlen levyttäminen. Singleistä kaksi on julkaistu. Kalle Virtanen on kirjoittanut sanat ja hänen avovaimonsa Stefanie Tuurna on säveltänyt laulut Ikuinen ja Jos sut mä saan.

Klassisen musiikin puolella Kalle Virtasta on työllistänyt omien esiintymisten lisäksi Savonlinnan oopperajuhlakuoro vuosina 2010–2017. Suomen kansallisoopperassa hän kuuluu lisäkuoroon ja työllistyy produktiokohtaisesti, kun oopperassa tarvitaan laajempaa kuoroa.

-Kaikissa musiikkigenreissä on oma juttunsa. Keikoilla voin yhdistää klassista musiikkia ja kevyttä musiikkia. Yleensä aloitan klassisella musiikilla, koska sen esittäminen on fyysisesti rankempaa. Sitten siirryn kevyempään ohjelmistoon.

Koronapandemian aiheuttamat rajoitukset olivat rankkoja esiintyville muusikoille. Nyt on helpottanut, kun rajoitukset on purettu. Keikkoja järjestetään ja yleisö saapuu konsertteihin.

-Toivon syvästi, että elävän musiikin konsertit säilyvät. Ne ovat tärkeitä sekä esiintyjille että yleisölle. Keikoilla huomaa, että yleisö on kaivannut konsertteja. Musiikin arvostus nousee esille eri tavalla.

Paloheinä soi -konsertin ohjelmistoon Virtanen valitsee eri tyylistä musiikkia klassisesta ikivihreisiin ja musikaalisävelmiin.

-Haluan esittää suurta, puhuttelevaa ja tunnerikasta musiikkia eri kielillä. Konserttiin tulee myös tuttuja kappaleita Voice of Finland -kilpailusta.

Avovaimo Stefanie Tuurna säestää Kalle Virtasta konsertissa.
-Yhteistyömme on mukavaa. Minulle on suuri etuoikeus ja ilo, että oma muusikko asuu saman katon alla. Stefanie on loistava improvisoija. Hän säestää ilman nuotteja ja tekee lauluihin omia sovituksia. Vaikka yleisö saapuisi keikalle useamman kerran, tarjolla on aina jotain uutta. Yritämme pitää keikat tuoreina. Musiikillisesti olemme luodut toisillemme.

Teksti: Sirpa Pääkkönen

Kuva: Tiittu Paju

Paloheinä soi -musiikkitapahtuma

Paloheinä soi –musiikkitapahtuma järjestetään tänä vuonna yhdeksännen kerran 14.-18.9.2022. Konserteissa kuullaan Tuomo Uusitaloa (Huippujazzia New Yorkista), Aurinko-yhtyettä (Piazzola – 101 vuotta intohimoa), Pentti Yrjänäistä ja Ilana Rimónia (sulosävelin Suomesta Eurooppaan) ja Tuuli Paasolaista (musiikkiteatteriesitys Hinni-Hiiren omaoma-päivä).

Tapahtuman pääkonsertissa Voice of Finland 2021 -voittaja tenori Kalle Virtanen ja pianisti Stefanie Tuurna esittävät Elämää suuremmat laulut perjantaina 16.9.2022 klo 19 Hyvän Paimenen kirkossa Pakilassa.

Musiikkitapahtuma on laajentunut vuosi vuodelta ja siitä on tullut tärkeä paikallisen kulttuurielämän elävöittäjä. Tapahtuman järjestää Paloheinän-Torpparinmäen kaupunginosayhdistys ry. Mukana tapahtumaa tukemassa ovat Helsingin kaupunki ja Pakilan seurakunta. Lisäksi mukana on iso joukko alueen järjestöjä ja yrityksiä, kunnallisia toimijoita sekä asukkaita.

Paloheinä Soi -tapahtuman ohjelma:

Ke 14.9.2022 klo 18 Tuomo Uusitalo Trio: Tuomo Uusitalo, piano, Eero Tikkanen, kontrabasso, Ville Luukkonen, rummut, Huippujazzia New Yorkista, vapaa pääsy, Paloheinän kirjasto Paloheinäntie 22, Helsinki

To 15.9.2022 klo 18 Aurinko-yhtye, Piazzola – 101 vuotta intohimoa, Janina Lehto, huilu; Clara Petrozzi, alttoviulu; Tuure Paalanen, sello, ja Ivanna Niborski, piano. Hoitokoti Päiväkumpu Repovuorentie 12, Helsinki. Liput käsittelykuluineen 17,50 € + tilausmaksu, www.ticketmaster.fi

Pe 16.9.2022 klo 19 Kalle Virtanen, laulu & Stefanie Tuurna, piano, “Elämää suuremmat laulut”, Hyvän Paimenen kirkko Palosuontie 1, Pakila, Helsinki. Liput käsittelykuluineen 17,50 € + tilausmaksu, www.ticketmaster.fi

La 17.9.2022 klo 18.30 Ilana Rimón, laulu & Pentti Yrjänäinen, domra-prima, Sulosävelin Suomesta Eurooppaan,konsertti-illallinen, Ravintola Annan Kartano, Tuomarinkyläntie 18, Helsinki. Katso menu ja hinta: https://www.annankartano.fi/

Su 18.9.2022 klo 10.30–11.10 Tuuli Paasolainen, Hinni-Hiiren Omaoma-päivä, vähäsanainen musiikkiteatteriesitys.  Kieli suomi ja englanti, ikäsuositus 0–7-vuotiaat aikuisen kanssa.

Liput 5 e/henkilö. Maksu käteisellä tai kortilla paikan päällä. Lapsille tarjotaan pillimehut esityksen jälkeen. Taidekoulu Alfa Tuomarinkylän kartano Tuomarinkyläntie 1–10 rakennus A

Konserttiliput ennakkoon: www.ticketmaster.fi  sekä artjazzhelsinki@gmail.com
p. 040 519 4819. Liput myös ovelta tuntia ennen konsertin alkamista.

Teksti: Sergei Sokolov

Share