Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Blogit, Oulunkylä, Uutiset

Kotona Oulunkylässä: Asumisen kustannukset vaikuttavat valintoihin

Kotona Oulunkylässä

Koronapandemian aikana uutta tuulta alleen saanut Nurmijärvi-ilmiö, jolloin ihmiset lähtivät pääkaupunkiseudun ulkopuolelle etsimään omakotitalon rauhaa ja tilaa, on laantunut. Omakotitalojen kysyntä ja kauppamäärät ovat laskeneet viime kuukausien aikana koko Suomessa. Katseet ovat pääkaupunkiseudullakin kääntyneet takaisin pienempiin kaupunkikoteihin hyvien palveluiden ja julkisten yhteyksien äärellä. Elämme nyt asumiskustannusten kohtuullistamisen aikaa.

Nyt hankitaan isojen omakotitalojen sijaan kompaktinkokoisia asuntoja, joissa päivittäiset asumis- ja liikkumiskustannukset pysyvät kohtuullisina. Nekin perheet, jotka tarvitsevat tilaa, kiinnittävät nyt entistä tarkemmin huomiota asumisen kustannuksiin. Vielä vähän aikaa sitten ensiasunnon ostajatkin ostivat isoja omakotitaloja. Pariskunnat hankkivat asuntoja, joissa oli valmiiksi huoneita vielä syntymättömälle jälkikasvulle. Tämäntyyppiseen tulevaisuuden asumisen tarpeisiin varautumiseen ei ole ihmisillä nyt varaa. Viimeaikaiset voimakkaat muutokset energianhinnassa, korkea inflaatio, nousevat korot ja talouden monet muut epävarmuustekijät ovat muuttaneet nopeasti ihmisten asumiseen liittyviä toiveita uudelta kodilta.

Energiatehokkuus ja edulliset asumiskustannukset ovat nyt tarkastelun alla asuntokaupassa. Kiinteistönvälittäjänä olen huomannut muutoksen asunnon ostajien kriteereissä, jossa nyt suuren huomion saavat asumisen kustannukset ja että onko taloyhtiöllä suunnitelmia energiatehokkuuden parantamiseksi. Tällä hetkellä monet miettivätkin nykyisen asunnon vaihtamista pienempään ja edullisempaan. Turhista lämmitettävistä neliöistä ollaan nyt valmiita luopumaan.

Monessa taloyhtiössä on jo mietittykin, että millä toimenpiteillä energiatehokkuutta voitaisiin lisätä. Investoinnit energiatehokkuuteen eivät ole pelkkä kuluerä vaan investointi, joka maksaa itsensä varsin nopeasti takaisin ja kohottaa kiinteistön arvoa ja haluttavuutta. Esimerkiksi maalämpö vie taloyhtiön kohti hiilineutraaliutta ja tuo isoja säästöjä energiakustannuksiin, joka vaikuttaa hoitovastikkeisiin laskevasti. Aurinkosähköpaneeleilla voidaan omavaraisuusastetta edelleen nostaa, jolloin ostoenergian tarve vähenee. Myös ilmanvaihtoremontilla voidaan vaikuttaa energiatehokkuuteen.

Oulunkylä kaikkine kehittämishankkeineen on entistä houkuttelevampi kaupunginosa tulevaisuudessa, kun kaupunginosasta muodostuu todellinen liikenteen solmukohta, jossa kohtaavat neljään suuntaan kulkeva raideliikenne, useat bussilinjat, kevyen liikenteen väylät ja erinomaiset yhteydet pääteille. Monet perheet haluaisivat luopua oman auton käytöstä kokonaan ja arvostavat sellaisia asuinalueita, joissa tämä on mahdollista. Oulunkylä mahdollistaa monelle hyvän arjen myös ilman autoa.

Teksti: Sari Salmela
Ylempi Kiinteistönvälittäjä YKV, LKV, eMBA
Osakas, kaupanvahvistaja
Sp-Koti Oy Helsinki Urbaanit

Share