Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Blogit, Pakilat, Uutiset

Blogi Pakila-Seura ry: Pakila-Paloheinä tarvitsee oman terveysaseman

Raimo Rahkonen

Raimo Rahkonen. Kuva: Esko Lukkari.

Pakila-Seuran pyynnöstä kaupunki järjesti Pormestari-illan Pakilassa ja se pidettiin 22.9. eli se on pidetty tämän kirjoituksen ilmestyessä. Alueen asukkailla oli mahdollisuus kysyä ja antaa palautetta korkeimmalle virkamiesjohdolle suoraan kasvotusten tai netin välityksellä.

Pakila-Seuran aloitteesta pormestari-iltoja on järjestetty 10 vuoden välein. Pakilassa ovat käyneet asukkaiden tentattavana Eeva-Riitta Siitonen ja Jussi Pajunen esikuntiin. Nyt vuorossa oli siis Juhana Vartiainen ja kaupungin keskeinen virkamiesjohto.

Pakila-Paloheinä-Torpparinmäki-Tuomarinkylä-alue on hyvinvoivaa aluetta lähes kaikilla mittareilla. Kaupungin johdon ja virkamieskunnan tutkassa alue ei hälytä isoilla ongelmillaan, mutta ei toisaalta ole kaupungin palveluinvestointien kärkipäässä.

Hyvinvointi ei ole vakiintunut tila kaupunginosillekaan. Jos palveluita ei kehitä eikä asukkaiden toiveita kuunnella, hyvinvointi voi nopeasti kääntyä päälaelleen. Kaupunkihistoriasta löytyy myös tapauksia, joissa hyvinvointialueista on tullutkin pahoinvoivia.

Emme maalaa mörköjä seinille, mutta terveys-, kulttuuri- ja liikennepalvelujen kehittäminen tai kehittämättä jättäminen ja ennen kaikkea kaupungin kaavoituspolitiikka muokkaavat alueemme rakennetta syvällisesti lähivuosina.

On selvää, että Pakilan alue ei voi jäädä elämään 1980-luvun puutarhakaupunginosan elämää. Helsinki kasvaa, joskaan ei ehkä ihan hurjimpien visioiden vauhdilla ja Pakilankin asukasluku nousee ja se tietää lisää rakentamista. Esimerkiksi sukupolvenvaihdosten takia vanhimpia huonokuntoisia omakoti- ja jopa rivitaloja puretaan ja uutta ja isompaa rakennetaan tilalle. Prosessia on markkinataloudessa vaikea pysäyttää, mutta se pitää hoitaa asukkaita kuunnellen.

Asia, joka Pakilaa paljon puhuttaa on Oulunkylän keskustaan vuoteen 2028 mennessä rakennettavaksi suunniteltu suuri terveys- ja hyvinvointikeskus sekä perhekeskus. Siihen keskitettäisiin Maunulan, Paloheinän, Pihlajamäen ja Oulunkylän nykyisten neljän lähiterveysaseman, neuvoloiden, hammashoitoloiden ja eräät lapsiperheiden sosiaalipalvelut. Jättihanke on lähtenyt liikkeelle Oulunkylän keskustan uuden asemakaavan valmistelusta.

Koko tuolla alueella on nyt liki 90 000 asukasta ja Tuusulanbulevardin ja täydennysrakentamisen myötä asukasmäärä voi hurjimpien arvioiden mukaan kasvaa jopa 40 000 asukkaalla.

Kuuden kaupunginosayhdistystemme edustajat tapasivat kesällä apulaispormestarin ja muita sote-lautakunnan jäseniä. Esitimme, että Maunulan, Paloheinän ja Pihlajamäen terveysasemien, neuvoloiden ja hammashoitoloiden toimintaa jatketaan ja Oulunkylän terveysasema uudistetaan keskittämättä sinne muiden palveluja. Oulunkylä ei ole koko alueen liikenteen solmukohta ja joukkoliikenneyhteydet sinne ovat monista osista aluetta hankalat.

Keskittäminen ei palvelisi pohjoisen Helsingin alueen tarpeita ja erityispiirteitä. Maunulasta ja Torpparinmäestä Pihlajistoon ja Viikkiin ulottuva alue on laaja ja liikenteellisesti hankala.

Meitä Pakila-Paloheinä-alueella kiinnostaa etenkin tehokkaan ja hyvää asiakaspalautetta saaneen Paloheinän terveysaseman toiminnan jatkaminen. Kasvava elinvoimainen alueemme tarvitsee terveyspalveluita.

Alueemme on elinvoimasta ja tulevaisuudesta kertoo esimerkiksi uusi upea Pakilanpuiston koulu. Sitä todistaa HPS:n jalkapallokulttuuri, joka synnytti satojen tyttöjen ja poikien iltaisin täyttämän hienon jalkapallostadion uusine huoltorakennuksineen. Sitä osoittaa hiljattain käynnistyneen Pakilan uuden Namika Areena rakentaminen ja vaikkapa Pakilan Vedon Paloheinän hiihtostadionilla talvisin järjestämät ja satoja nuoria kiinnostavat lasten ja nuorten hiihtokilpailut.

Teksti: Raimo Rahkonen
Kuva: Esko Lukkari

Share