Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Pakilat, Uutiset

Liikenne ja terveyskeskus puhuttivat pormestarin asukasillassa

Pormestarin asukasilta kuva Erja Vuorio

Pormestarin asukasilta Pakilassa. Kuva: Erja Vuorio.

Pakilan ja Tuomarinkylän kaupunginosien asukkaille järjestettiin pormestarin asukasilta torstaina 22.9. Pakilanpuiston koululla. Pormestarin asukasilloissa kaupunkilaiset ja kaupungin asiantuntijat eri aloilta keskustelevat pormestarin johdolla alueen ajankohtaisista asioista ja tulevaisuudesta. Nyt järjestetty asukasilta toteutettiin yhteistyössä tänä vuonna 60 vuotta täyttävän Pakila-Seuran sekä Pakilan omakotiyhdistyksen, Pakilan Kiinteistönomistajain Yhdistyksen ja Paloheinä-Torpparinmäki kaupunginosayhdistyksen kanssa. Edellinen pormestarin asukasilta alueellamme järjestettiin 2012 Jussi Pajusen kaudella Pakila-Seuran täyttäessä 50 vuotta.

Ennen tilaisuuden alkua oli mahdollisuus vierailla Pop up -torilla, jossa Helsingin kaupungin toimijat esittelivät toimintaansa. Kahvitarjoilun oli organisoinut Pakilan ala-asteen 4A-luokka, joka keräsi varoja leirikouluaan varten.

Pormestari Juhana Vartiaisen isännöimässä asukasillassa koulun juhlasalissa oli paikalla reilusti yli 200 asukasta. Vartiaisella oli tukenaan lähes 40 asiantuntijaa Helsingin hallinnosta. Tilaisuutta oli mahdollista seurata reaaliajassa myös Helsinki-kanavalla, jossa katsojia oli 119. Asukkaiden ennakkokysymyksiä ja -aiheita oli neljän viikon ajan kerätty Kerrokantasi-palvelussa, jossa kommentteja oli määräajassa tullut yhteensä 103.

Asukasilta alkoi täsmällisesti klo 19 videoesityksellä, jossa asukkaat kertoivat sekä alueen vetovoimatekijöistä että huolistaan. Pormestarin asukasilloissa ensimmäisen kysymyksen on perinteisesti saanut esittää järjestävä taho. Pakila-Seuran puheenjohtaja Raimo Rahkonen toi esiin huolen paikallisista terveyskeskuspalveluista ja kysyi, onko mahdollista säilyttää Paloheinän terveyskeskus, vaikka lähialueiden palveluita ollaan keskittämässä Oulunkylään rakennettavaan terveys- ja hyvinvointikeskukseen. Vastauksessaan johtaja Leena Turpeinen sosiaali- ja terveystoimialalta kertoi, että voimassa olevan vuonna 2013 laaditun palveluverkkosuunnitelman mukaisesti Paloheinän terveyspalvelut siirtyisivät Oulunkylään vuoteen 2031 mennessä. Suunnitelmaa ollaan kuitenkin päivittämässä ja se on menossa jatkokäsittelyyn vielä tämän vuoden aikana. Turpeinen kertoi Itä-Helsingistä esimerkin, jossa keskittämisen ohella on voitu säilyttää paikallinen terveyskeskus.

Yleisökeskustelua johdatteli viestintäjohtaja Liisa Kivelä, joka jakoi puheenvuoroja ja luki väliin viestiseinälle tulleita kysymyksiä. Puolitoista tuntia kestänyt tilaisuus eteni jouheasti. Illan aikana käsiteltiin yhteensä n. 25 kysymystä. Suurimman osan kysymyksistä pormestari Vartiainen ohjasi asiantuntijoittensa vastattavaksi.

Asukasillan aikana esitetyt kysymykset koskivat kaikkia kaupungin toimialoja. Eniten kysyttiin liikenteestä ja liikenteen melusta, seuraavaksi eniten terveyspalveluista ja kolmanneksi kasvatukseen ja koulutukseen liittyvistä teemoista. Myös ulkoilu- ja liikuntamahdollisuudet kiinnostivat. Konkreettisina uutisina aluetta koskevista ratkaisuista saatiin tietää, että Pakilantien liikennesuunnittelu on etenemässä tämän ja ensi vuoden aikana sekä kaikkien liikennemuotojen että katuvihreän osalta. Suunnitelman mukaan rakentaminen käynnistyisi jaksoittain 2024 alkaen. Liikunnan harrastajille tervetulleita uutisia olivat syksyllä 2023 käyttöön saatava frisbeegolfrata, Paloheinän mäen ensi talvena aloitettava lumetus sekä tekeillä oleva selvitys Paloheinän jokamiesgolfkentän laajentamisesta 18-reikäiseksi. Myös Paloheinän kirjaston palvelut laajenevat syksyn aikana, kun kirjastolla kokeillaan omatoimikirjastomallia.

Länsi-Pakilan suunnitteluperiaatteet ovat huolestuttaneet alueen asukkaita paljon. Johtaja Silja Hyvärinen kaupunkiympäristön toimialalta vakuutti, että alue tulee suunnitteluperiaatteiden mukaisesti säilymään pääosiltaan luonteeltaan pientaloalueena. Kerrostalorakentaminen on mahdollista Pakilantien varrella ja Tuusulanväylän välittömässä läheisyydessä, mikäli bulevardisointi etenee. 

Pormestari Vartiaisen visiossa Pakilan ja Tuomarinkylän alueet säilyvät pientalovaltaisina, väljinä ja vehreinä samalla kun liikenteelliset järjestelyt paranevat. Kyseessä oli neljäs asukasilta Vartiaisen kaudella. Loppupuheenvuorossaan Vartiainen totesi, että kunnallisessa päätöksenteossa ei valitettavasti ole mahdollista miellyttää kaikkia. Tilaisuuden päättyessä syntyi kuitenkin vaikutelma, että asukasilta oli täyttänyt tarkoituksensa luodessaan keskustelukanavan asukkaiden ja kaupungin hallinnon välille. Kaupungin edustajat kannustivat asukkaita jatkossakin aktiivisesti käyttämään kaupungin palautekanavaa www.hel.fi/palaute

Pormestarin asukasillan tallenne on katsottavissa osoitteessa: www.helsinkikanava.fi

Teksti ja kuva: Erja Vuorio

Share