Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Blogit, Oulunkylä, Politiikka, Uutiset

Blogi Ilkka Taipale: Vihreästä idyllistä betonilähiöksi

Ilkka Taipale, Pertti Nisonen

Ilkka Taipale. Kuva: Pertti Nisonen.

Tyrmistyneenä olen tutkinut Oulunkylämme keskustan ”uudistussuunnitelmaa”. Kylästämme on tulossa varsinainen Alfaville, Kontulaa, Jätkäsaarta ja Kalasatamaa tiheämpi nukkumalähiö.

Tultuani Helsingin kaupunginvaltuutetuksi vuonna 1969 ensi töikseni osallistuin Käpylän puutarhakaupungin ja kohta sen jälkeen Toukola-Kumpulan omakotitaloalueen pelastamiseen kerrostalorakentamiselta. Samaa rytäkkää oli Oulunkylän seurahuoneenkin pelastaminen.

Koskelasta yritin saada hollantilaisen mallin mukaista yhteisöllistä ihanne-palvelucampusaluetta opiskelijoille, perheellisille, sinkuille ja vanhoille ihmisille, onnistumatta.

Oulunkylään rakennettiin ensimmäiset kerrostalot 50-luvulla mm rintamamiehille ja siirtoväelle. Enemmän niitä tehtiin 60-luvulla, jolloin asemanseutu pysyi vielä kylän keskuksena. Ogelin kauppakeskus valmistui vain 35 vuotta sitten, vuonna 1987. Kylän toiminnallinen keskus siirtyi sinne. Sen paremmaksi paikaksi oli ehdotettu Oulunkyläntien päälle rakennettavaa kantta, joka olisi yhdistänyt keskustan kokonaisuudeksi laajoine puistomaisine toreineen.

Oulunkylän tori ja Ogelin sisäpihat ovat jääneet epäkäytännöllisinä pääosin käyttämättä. Niistä ei tullut asukkainen olohuoneita. Ogelin katettu sisätila ei korvaa julkista toria. Nyt siis nämäkin jäävät alueen pienten puistikoiden ohella korkeiden ja ylitiheiden betonitalojen alle.

Helsingin keskustan toreja on ryhdytty elävöittämään, mutta moni tori on epäonnistunut, esimerkkeinä Itä-Pasilan veturitori, Myllypuron laaja, kivetyn harmaa aukio. Ylä-Malmin tori toimii jotenkin, Ala-Malmilla ei ollenkaan. Toreista ei ole muodostunut kaupunginosiensa elävää keskusta. Moniaalla kunnon toreja ja aukioita ei olekaan.

Oulunkylässä, Veräjämäessä ja Veräjälaaksossa on asukkaita pienen kaupungin verran. Kaupungeilla on yleensä keskustorinsa ja identiteettinsä. Oulunkylän neljä historiallista vaihetta ovat: viljelyskylä, huvilayhdyskunta, esikaupunki, kaupunginosa. Nyt ratkaistaan viides vaihe ja tulevaisuus.

Oulunkylän keskustasuunnitelmasta on julistettava arkkitehtuurikilpailu. Hankkeeseen on sisällytettävä avoin kaupunkilaistori ja suuri yhteisöllisyyttä ylläpitävä kokous- ja kulttuurikeskus. Oulunkyläntien kansiratkaisua ei pidä poissulkea. Kaupungin on lisäksi käynnistettävä kaikkien toriensa ja aukioidensa elävöittäminen.

Kaupunginsuunnittelusta vastaava apulaispormestari Anni Sinnemäki on vihreä poliitikko. Hänen puolueensa on vaa´an kielenä ratkaistaessa, osoittautuuko Vihreiden idylli betonilähiöksi.

Boris Vianin kuuluisa laulu Seison torilla loppuu sanoihin ”Oi säilyttäkää elämä ja tuho estäkää, ja tuho estäkää!”

Teksti ja kuva: Ilkka Taipale, kaupunginvaltuutettu (Sdp.)

Share