Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Uutiset

Kiinteistöjen omistamat pyörälliset jäteastiat korvataan HSY:n vuokra-astioilla

Kuva: HSY/Päivi Vaisto

HSY selkiyttää jätehuoltopalveluitaan ja korvaa jatkossa kiinteistöjen omistamat jäteastiat HSY:n yhtenäisillä astiamalleilla. Uusien jätehuoltomääräysten myötä jokaisella kiinteistöllä lajitellaan tulevaisuudessa vähintään seka- ja biojätettä. Kuva: HSY/Päivi Vaisto.

Pääkaupunkiseudun asukkaiden ei tarvitse jatkossa hankkia itse uusia jäteastioita tonteilleen. Nykyisten jäteastioiden tullessa elinkaarensa päähän ne korvataan HSY:n omistamilla vuokra-astioilla. Näin edistetään tyhjennystoiminnan sujuvuutta ja kuljettajien työturvallisuutta sekä selkiytetään korvausvelvoitteita vahinkotapauksissa.

Uudistus on osa HSY:n uusia jätehuoltomääräyksiä, ja se koskee vain kiinteistön haltijoiden omistamia, käsin siirrettäviä, muovisia 140–660 litran jäteastioita. Esimerkiksi syväkeräysastiat säilyvät edelleen kiinteistöjen omistuksessa. Uudistus tapahtuu sulavasti ajan myötä, eikä asukkaiden tarvitse reagoida siihen välittömästi. Ehjät ja toimivat omistusjäteastiat voivat olla käytössä niin kauan, kun ne pysyvät käyttökuntoisina. ”Yhtenäisillä astioilla edistämme jätekuljettajiemme työturvallisuutta ja palvelumme sujuvuutta. On kestävän kehityksenkin mukaista, että käytössä olevat, ehjät jäteastiat voivat palvella käyttöikänsä loppuun saakka”, HSY:n logistiikkapäällikkö Tero Salo kertoo.

Käsin siirrettävien jäteastioiden yhtenäistämispäätös on syntynyt pitkäaikaisen kartoituksen tuloksena. ”Tarjoamamme jäteastiat soveltuvat parhaiten koneelliseen tyhjennystyöhön, minkä ansiosta kuljettajamme pysyvät varmemmin aikatauluissa ja voimme pitää palveluhintatasommekin kohtuullisena. Uudistus on myös selkeintä ja tasapuolisinta toteuttaa kaikille samanlaisena”, Salo kertoo.

Astioiden vuokrahinta on 0,25–0,47 euroa viikossa jätelajista ja astiakoosta riippuen. Biojätteen, lasipakkausten ja pienmetallin astiavuokrat sisältyvät palveluhintoihin. Käsin siirrettävien jäteastioiden korvaaminen vuokra-astioilla on osa HSY:n uusia jätehuoltomääräyksiä, jotka astuivat voimaan 1.11.2022.

Teksti: HSY

Kuva: HSY / Päivi Vaisto

Share