Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Blogit, Oulunkylä, Uutiset

Kotona Oulunkylässä: Sota, korot ja inflaatio puraisivat – asuntokauppa ottaa tuumaustaukoa Media on koko syksyn kirjoittanut asuntokaupan tilasta – miltä näyttää nyt Oulunkylässä?

Kotona Oulunkylässä

Oulunkylän alueella tehtiin lokakuussa 28 asuntokauppaa ja verrattuna viime vuoden lokakuun kauppamäärään laskua tuli 45% prosenttia. Erityisesti uudiskohteiden kauppamäärät ovat vähentyneet viime vuodesta. Arvonnousu on kääntynyt laskuun ja pk-seudulla laskua on tullut 9,2% vuoden takaiseen, hinnat ovat samalla tasolla kuin ennen korona-aikaa.

Millaiset asunnot ovat täällä juuri nyt kysyttyjä?

Tarvevetoista kauppaa tehtiin loppuvuonna ja tullaan tekemään talvenkin aikana. Erikoisena tilastotietona asuntojen kaupasta vuonna 2022 on Helsingissä suuri ensiasunnon ostajien määrä. Kaikista asunnon ostajista ensiasunnon ostajia pääkaupunkiseudulla on 33%, mikä korostaa asuntokaupan tarvevetoisuutta.

Eniten on kysyntää uudehkoihin keskikokoisiin perheasuntoihin, joissa on kaukolämpö tai maalämpö. Asuntojen ominaisuuksista hyvä kunto (tarvittavat remontit tehty), pienet asumiskustannukset, kustannustehokas lämmitysmuoto ja hyvä mikrosijainti alueellaan ovat asioita, jotka edistävät asuntojen kysyntää. Edellinen kääntäen, eli korkea vastike, energiasyöppö kallis talo ja tiedossa olevat isot korjaustarpeet (esim. pientaloissa salaojaremontti ja aikaisemmat ongelmat rakennuksessa) rajaavat kiinnostuneiden määrää ja aiheuttavat epävarmuutta. Ostajien tietoisuus kustannustehokkaimmista energiaratkaisuista ja kiinnostus rakennuksen kunnosta on noussut.

Enää ostajat eivät toteuta asuntokaupoilla suuria unelmiaan, nyt ostetaan koti tarpeeseen. Kolmiot ja etenkin yli 80 m2 perheasunnot menevät edelleen kaupaksi, hinnaltaan 300 000 – 500 000 euroa. Pientalot säilyttävät myös haluttavuutensa, kun keskustan pienistä asunnoista halutaan edelleen tulla väljempään asumiseen.

Miltä tulevaisuus Oulunkylän asuntokaupassa näyttää?

Kahden seuraavan vuosineljänneksen eli käynnissä olevan vuoden viimeisen ja ensi vuoden ensimmäisen kvartaalin aikana asuntokaupassa nähdään pitkän ajan keskiarvoa hiljaisempi jakso.  Ennustan, että vuoden sisällä alueellamme pienten asuntojen hinnat laskevat vielä 4-7% ja ominaisuuksiltaan hyvien perheasuntojen hinnat laskevat vähemmän.

Entäs ne hyvät uutiset?

  • Asunnon vaihtajalle tämä on varsin hyvä tilaisuus, rahallisesti ajatellen välirahan suuruus säilyy lähes samana.
  • Tarjontaa on merkittävästi enemmän kuin esimerkiksi vuosi takaperin. Tämä tarjoaa enemmän ratkaisuvaihtoehtoja ostajalle. Nyt on helppo löytää juuri itselle sopiva koti.
  • Asuntojen myyntiajat ovat pidentyneet, joten päätöksiä ei tarvitse tehdä salamannopeasti, vaan aikaa on useamman kohteen vertailuun enemmän kuin esimerkiksi vuosi sitten.
  • Oulunkylän alueelle tulee paljon uudistuotantoa lähivuosina, uudiskohteiden arvo tulee kysynnän laskiessakin säilymään, koska patoutunutta kysyntää muodostuu väkimäärältään suuren vanhan asuntokannan alueelta ja isoista asunnoista halutaan helpompaan ja ennustettavampaan asumiseen. Uudistuotanto kannattelee myös vanhojen asuntojen hintoja.

Vinkit asunnon myyntiä miettivälle?

  • Erota lyhyt ja pitkä tähtäin omassa toiminnassasi. Asuntoa vaihdetaan tyypillisesti 5-7 vuoden välein.
  • Tee hyvä hintastrategia, joka perustuu markkinoiden tämänhetkiseen tilanteeseen. Ole valmis alentamaan hintatavoitetta, jos ensimmäisen kuukauden sisällä ei tarjouksia tule.
  • Tee asiat oikeassa järjestyksessä – myy ensin oma asunto ja osta sitten uusi tai varmista rahoitus tehdessäsi toisin päin.
  • Varmista, että saat käyttöösi parhaat työkalut ja parhaat tekijät. Varmista, että asuntosi myyjällä on hyvät ostaja-asiakasrekisterit, paljon kokemusta alueelta ja hyviä näyttöjä vuodelta 2022. Erityisesti nyt ei ole yhdentekevää, kenelle asuntosi annat myyntiin.

Teksti: Markku Kilpeläinen, toimitusjohtaja Kiinteistömaailma Oulunkylä

Share