Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Kulttuuri, Uutiset

Nuoruutta, elämää, Helsinkiä – rakkaudella

Vuodet, veljekset

”Ei kultainen nuoruus jää unholaan…” Kirjan lukijalle tulee lämpimän ihanasti nuoruuden ajan muistoja ja kokemuksia mieleen kirjasta Vuodet, veljekset kertovat (WSOY 2022, s. 254). Kirjan kertovat veljekset ovat kirjailijat Kjell ja Mårten Westö, jotka lämmöllä, riipaisevan kauniisti kirjoittavat 50 eri tarinaa; esseitä, kronikoita ja novelleja elämästään 1960-luvulta 2020-luvulle.

Kirjoituksista puolet on vanhemman veljen Kjellin (s 1961) kuvauksia, toiset 25 ovat nuoremman veljen Mårtenin (s. 1967) kynästä. Ikäero antaa tarinoille ihan oman leimansa: koulut, kaverit ja ympäristöt leimautuivat eri aikoina eri tavoin eri-ikäisille. Oli sitten kysymys veljeksille tärkeistä asioista, kuten urheilusta ja musiikista tai koulunkäynnistä ja asumisesta eri puolilla Helsinkiä.

Kasvutarina Helsingissä 

”Vuodet” kuvaa erittäin lämpimästi kahden nuoren miehen kasvua Helsingissä. Samalla se kuvaa Helsingin kaupungin kasvua ja muuttumista. Ei yksin vanhojen rakennusten purkua, vaan koko ilmapiirin muuttumista, vieläpä nopeasti. On nyt 2020-luvulla vaikea ajatella, että suomenruotsalaiset, ”hurrit”, saivat koulumatkalla turpaansa suomenkielisiltä 1980-luvulla. Näin Munkkiniemessä, jossa Westöt siihen aikaan asuivat. Nythän Helsingissä puhutaan 140 eri kieltä.

Kirja kuvaa mielenkiintoisesti veljesten tietä kirjoittamisen pariin, toimittajiksi ja avustajiksi ruotsinkielisen lehtimaailman valtalehteen Huvudstadbladetiin. Kirjoittamisesta tuli molemmille veljeksille ammatti, ammattijalkapalloilijan ura jäi nuoruuden haaveeksi, vaikka urheilun ja erityisesti jalkapallon seuraaminen on edelleen veljeksille läheistä. ”Raha on kyllä pilannut jalkapallon”, tuumii vanhempi veli Kjell. Musiikilla on aina ollut ja on edelleen vahva sija veljesten elämässä, ”elämäni biisejä” löytyy veljeksiltä läpi kirjan sivujen.

Nuorisolle tarjoutui 1970-luvulla uusi mahdollisuus nähdä maailmaa: Inter Rail. Erilaiset matkat ulkomaille avarsivat veljesten näköpiiriä maailmaan, erilaiset ihmiskohtalot toivat syvyyttä kirjalliseen ilmaisuun. Näköala Munkkiniemen ylemmän keskiluokan ikkunasta laajeni positiivisesti, mikä näkyy erinomaisesti veljesten kirjallisessa tuotannossa. Välillä kirjan tarinoissa

kuvattu poikien äidin mielen sairastuminenkin on kerrottu inhimillisellä tavalla, poikien lämmöllä äitiä kohtaan.

Kjell ja Mårten Westön tarinat ja lopun runot ovat kokonaisuudessaan erinomaista lähihistorian kuvausta. Kiitos siitä!

Teksti: Pekka Hurme

Share