Oulunkylään kaavailtu suuri terveys- ja hyvinvointikeskus hyväksyttiin yllättäen Helsingin 2023 talousarvion investointisuunnitelmaan. Kaupunginvaltuuston marraskuussa hyväksymän investointisuunnitelman mukaan Oulunkylän keskustaan aiotaan rakentaa vuoteen 2028 mennessä 21 000 huoneistoneliömetrin laajuinen terveys- ja hyvinvointikeskus ja perhekeskus.
Maunulan, Oulunkylän, Pakilan, Paloheinä-Torpparinmäen, Pihlajamäen ja Pirkkolan kaupunginosayhdistykset vetosivat ennen budjetin hyväksymistä valtuustoon, että se ei sitoudu Oulunkylän jättikeskuksen toteuttamiseen.
– Tehdään Maunulan, Oulunkylän, Paloheinän ja Pihlajamäen terveysasemien alueiden tarpeista ja erityispiirteistä lähtevä lähipalveluihin perustuva kehittämishanke. Säilytetään alueella lähiterveysasemat ja neuvolat, turvataan niiden riittävät resurssit ja lisätään kotiin, kouluihin ja päiväkoteihin tarjottavia palveluja, esittivät Paloheinä-Torpparinmäen kaupunginosayhdistyksen puheenjohtaja Veli-Pekka Kantanen, Pihlajamäki-seuran sihteeri Milja Parviainen, Pakila-seuran puheenjohtaja Raimo Rahkonen, Maunula-seuran puheenjohtaja Marja Salmela, Pirkkolan omakotiyhdistyksen puheenjohtaja Tarja Salo, Oulunkylä-seuran varapuheenjohtaja Tapio Solonen ja allekirjoittanut.
Missä palvelutarpeiden arviot?
Kaupunginosayhdistysten syksyllä järjestämissä keskustelutilaisuuksissa sekä asukkaat että valtuustoryhmien edustajat pitivät tärkeänä, että arvioidaan palvelutarpeet ja palvelujen saavutettavuus sekä kuullaan asukkaita ennen kuin edetään jättikeskuksen suunnittelussa ja tehdään asemakaavaa, investointeja ja hankesuunnitelmaa koskevia ratkaisuja. Vaikka sote-toimiala ei ole tehnyt tällaisia arvioita ja kuulemisia, se sai jättihankkeen investointisuunnitelmaan.
Oulunkylän keskukseen on tarkoitus keskittää kaikki Maunulan, Paloheinän ja Pihlajamäen terveysasemien, neuvoloiden, hammashoitoloiden, fysioterapian sekä Suursuolta lapsiperheiden ja toimintaterapian palvelut.
Jättikeskuksen alue ulottuisi Latokartanosta ja Pihlajamäestä Maunulaan ja Torpparinmäkeen. Alueen asukasluku nousee erilaisten kaavahankkeiden toteutuessa noin 130 000:een. Asukasmäärältään sitä voi verrata Jyväskylään, jossa on 10 terveysasemaa, ja Kuopioon, jossa on 8 terveysasemaa. Kyse on hajanaisesta alueesta, jossa suurimmalla osalla asukkaista ei ole suoria yhteyksiä Oulunkylään.
Vaikka valtuusto hyväksyi investointisuunnitelman, ei se vielä tarkoita asian ratkaisemista. Varsinaisia ratkaisuja tehdään, kun päätetään Oulunkylän keskustan asemakaavasta ja sitten jättikeskuksen hankesuunnitelmasta. Selvää on, että virkamiesjohto haluaa lopettaa lähiterveysasemat. Mutta meillä asukkailla on vielä sanamme sanottavana.
Teksti ja kuva: Yrjö Hakanen