Oulunkylän pohjoispuolisen ja joentakaisen naapurikaupunginosan vaiheista kertova kotiseutujulkaisu Pukinjuuri III ilmestyi viime kesänä. Talkootyöllä syntynyt, artikkeleista koottu teos on nimikkosarjassaan kolmas. Aikaisemmat ovat vuosilta 1997 ja 2006.
Nyt on tarjolla sivuja 64 ja runsaat 90 kuvaa, niin historiaa kuin nykypäivääkin. Julkaisija on vuonna 1978 perustettu Pukinmäki-seura ry.
Kotiseutuneuvos Tero Tuomisto vie lukijan Pukinmäen kartanon ja alueelle syntyneen huvilayhdyskunnan vaiheisiin. Nils Pederson af Boxbacka eli tuttavallisemmin Pukinmäen Niilo sai vuonna 1435 ensimmäisenä nimensä näkyviin kartanon pitkään omistajaluetteloon. Teksti kertoo elämästä kartanolla ja yhdyskunnan kasvusta ympärillä. Vauhtia kasvuun antoi 1860-luvulla valmistunut rautatie. Pukinmäkeläisten, kuten oulunkyläläisten yhteydet Helsinkiin paranivat. Rata vei, toi ja yhdisti.
Nykyinen kartanon päärakennus on 1800-luvun lopulta ja omistajana on ollut vuodesta 1917 Helsingin kaupunki. Vuokralaisena on Pukinmäki-seura. Kartano on toiminut viime vuosikymmenet suosittuna pienimuotoisten juhlien ja tapahtumien pitopaikkana. Tilat ovat myös muidenkin kuin pukinmäkeläisten vuokrattavissa.
Väkiluvultaan kasvava radanvarren yhdyskunta houkutteli yrittäjiä ja yrityksiä muualta Pukinmäkeen. Tuomiston toinen artikkeli avaa ovia entisajan verstaisiin ja kauppoihin. Monenlaista tuotetta lähti maailmalle: karamelleistä liimoihin, laukuista kiukaisiin. Paikkakunnan tunnetuin on nykyisinkin toimiva Weisteen koristetehdas.
Seuran varapuheenjohtaja Lasse Rekola vie jutussaan oulunkyläläisillekin tutun Vantaanjoen vaiheisiin ja maisemiin. Joki on kaupunginosiemme rajajoki. Ensimmäinen, ns. ryssänsiltana tunnettu puinen silta valmistui ensimmäisen maailmansodan aikana, vuonna 1915, nykyisen Käskynhaltijantien paikkeille. Paljon on vettä virrannut Vantaanjoessa yli kymmenen vuosituhannen kuluessa. Matkaan on mahtunut monenlaista yhteiseloa ihmisten kanssa ja monta tukkia on uinut matkalla kohti Helsinkiä, merta ja sahoja. Joesta nostetuista jääkuutioista sai viilennystä myös Oulunkylän Seurahuone.
Kotiseutujulkaisussa on myös runsain valokuvin kerrottu kuvaus siitä, kuinka vuosina 2014-15 Pukinmäkeen kohosivat kaupungin tuon hetken korkeimmat kerrospuutalot. Vastapäätä asuneen Aune Mäkisen kuvat kertovat rakennusten valmistumisesta tyhjälle tontille elementti kerrallaan, aina ensimmäisiin muuttokuormiin saakka.
Pukinjuuri III on myynnissä Pukinmäen kirjastossa ja Rosebud-kirjakaupoissa hintaan 20 €. Tiedustella voi myös osoitteesta pukinmakiseura@gmail.com. Osat I ja II on jo loppuunmyyty.
Korona-aika on asettanut omia esteitään kotiseututoiminnalle, mutta kuluvanakin vuonna Pukinmäessä toteutettiin toukokuussa yhdistysten yhteisvoimin Pukinmäki-päivät ja alkusyksyllä Puxun Rastit. Seura on lisäksi pehtoorina Pukinmäen Rantapuiston viljelyspalstoilla eli sen kautta voi palstoja vuokrata.
Seuran seuraava suurempi tilaisuus on perinteinen itsenäisyyspäivän aamun lipunnosto- ja kahvitilaisuus VPK:n talolla. Lippupuheen pitää Malmin uusi kirkkoherra Elina Perttilä. Lisätietoja seuran toiminnasta löytyy seuran kotisivuilta www.pukinmaki.fi.
Teksti: Lasse Rekola
Kuva: Tero Tuomisto