Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Blogit, Oulunkylä, Uutiset

Blogi: Hilkka Ahde

Hilkka Ahde

Hilkka Ahde.

Kädenojennus omaishoitajille

Edesmennyt puolisoni aloitti ”uuden elämän” kaksi kertaa vuodessa; jouluna ja juhannuksena. Uusi elämä tarkoitti enemmän liikuntaa, vähemmän alkoholia ja terveellistä ravintoa. Tämä oli sinänsä huvittavaa, koska mieheni liikkui koko elämänsä selvästi keskimääräistä enemmän, käytti alkoholia hyvin kohtuullisesti ja söi terveellisesti. Tiedän tämän, koska koko 43 vuotisen avioliittoni ajan vastasin perheemme ruokahuollosta. Tästä ”uuden elämän” aloittamisesta tulikin lentävä vitsi perheessämme.

Ilmiö on tuttu myös kaikilla liikuntapaikoilla.  Loppiaisen jälkeen kuntosalit, ladut sekä palloilu- ja uimahallit täyttyvät näistä uuden elämän aloittajista ja vuosi alkaa usein nälkäkuurilla ja tipattomalla. Valitettavasti ryminällä aloitettu kuntokuuri lässähtää valtaosalla jo muutamassa viikossa. Ja jos kuukauden tipaton päätetään kaatokännillä jäävät terveyshyödyt olemattomiksi.

Hyvinvointi koostuu monista eri tekijöistä, mutta omasta kokemuksesta tiedän, että hyvä fyysinen kunto on yksi jaksamisen edellytys. Kohtuullisen terveelliset elintavat ja mieluisa, mutta säännöllinen liikunta koko vuoden ajan on terveyden kannalta oleellisempaa kuin hetken huumassa aloitettu hikipinko terveysintoilu.

Omaishoitajat ovat kiinni työssään 24/7. Kun negatiiviset tunteet ottavat vallan ja tuntuu, että on jaksamisen äärirajoilla, on viimeistään silloin tärkeää havahtua omaan hyvinvointiin. Loppuun palaneesta omaishoitajasta kun ei ole iloa kenellekään.

Siksi tein Helsingin kaupunginvaltuustolle aloitteen omaishoitajien maksuttomista liikuntapalveluista. Suureksi ilokseni aloitteeni meni läpi viime syksynä. Liikuntapalveluiden maksuttomuus kaupungin uimahalleissa ja liikuntapaikoissa tuli voimaan tämän vuoden alusta. Nyt tehty päätös on pieni kädenojennus omaishoitajille, jotka säästävät kaupungille satoja miljoonia vuosittain.

Tiedostan hyvin, että kaikkia omaishoitajia tämä etu ei valitettavasti tavoita. Ainoastaan niitä, joilla on kaupungin kanssa tehty sopimus omais- tai sijaisomaishoitajuudesta. Tiedostan myös, että monelle omaishoitajalle on vaikeata hyödyntää tätä etua, koska hoidettavaa ei voi jättää hetkeksikään yksin.  Jos ei ole palvelusetelimahdollisuutta, on rohkeasti pyydettävä apua ystäviltä, tutuilta ja sukulaisilta.

Muistuttaisin myös siitä, että Helsingin Liikuntapalvelut ylläpitää lukuisia lähiliikuntapaikkoja, ulkokuntosaleja, kuntoportaita, ulkoilureittejä ja uimarantoja, joilla liikkuminen on maksutonta. Näitä kaikki kuntalaiset voivat hyödyntää omaan arkeen sopiviksi. Myös Oulunkylässä.

Hilkka Ahde
Kaupunginvaltuutettu SDP

Share