Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Blogit, Uutiset

Blogi: Kotona Oulunkylässä – Vehreä koti piristää yhdessä kevätauringon kanssa

Kotona Oulunkylässä

Auringonvalo herättää niin ihmiset kuin kasvitkin kevään tuloon. Helmi-maaliskuu on huonekasvien keväthuollon aikaa. Pienillä hoitotoimenpiteillä saat kasvit kukoistamaan. Vehreät huonekasvit lisäävät tutkitusti sekä psyykkistä että fyysistä hyvinvointia.

Kasvit suihkuun!

Useimmat huonekasvit nauttivat lämpimästä suihkusta. Vesi puhdistaa pölyt ja mahdolliset tuholaiset lehdistä sekä kosteuttaa mullan niin, että kasvin saa helposti ulos ruukusta. Tästä on apua mullanvaihdossa. Myös karvapintaisia kasveja ja kaktuksia voi suihkuttaa. Niiden kanssa on syytä kuitenkin olla hieman varovaisempi veden määrässä. Valuta ylimääräinen vesi pois ruukusta ja anna lehtien kuivua ennen kasvin sijoittamista aurinkoon

Ruukku on kasvin koti

Ruukkukasvi tarvitsee suuremman ruukun viimeistään siinä vaiheessa, kun entinen on täynnä juuria tai latva on niin raskas, ettei ruukku pysy pystyssä. Liian pieni ruukku estää kasvia kasvamasta – ns bonsai-efekti. Mullat kannattaa uusia myös silloin, jos vanha multa on tiivistynyt niin, ettei se ime kunnolla vettä. Aina ei tarvitse vaihtaa kaikkea multaa, voi myös lisätä hieman uutta ruukun pinnalle. Kasvin varren tulisi kuitenkin pysyä samassa syvyydessä. Mullan mukana kasvi saa myös ravinteita. Kastele kasvi hyvin mullanvaihdon jälkeen.

Olisiko aika siistiä latvoja?

Useimpia huonekasveja voi leikata tarvittaessa. Latvominen tuuheuttaa kasveja, joiden varressa on kasvupisteitä ja auttaa muotoilemaan esimerkiksi honteloiksi venähtäneitä jukkapalmuja tai fiikuksia. Kellastuneet ja kuolleet lehdet voi aina poistaa, mutta uutta kasvustoa ei kannata leikata kerralla liikaa, jottei kasvi menetä liiaksi elinvoimaansa.

Leikatuista latvoista saa juurruttamalla uusia kasveja ja sivuversoja tekevillä kasveilla poikaset voi istuttaa omiin ruukkuihinsa.

Valo lisää ravinteiden tarvetta

Auringonvalon määrän lisääntyessä kasvit heräävät kasvuun ja tarvitsevat lisää ravinteita. Lannoittamisen voi aloittaa pikkuhiljaa keväällä. Kompostimulta toimii myös ruukkukasveilla ravinnonlähteenä. Kaupalliset kukkamullat sisältävät yleensä peruslannoitteet, jotka riittävät joiksikin viikoiksi kasvista ja kasvun voimakkuudesta riippuen.

Teksti: Susan Wilander

Share