Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Blogit, Pakilat, Uutiset

Blogi: Pakila-Seura – Pakilassa kuuluu ”vasaran” pauketta

Raimo Rahkonen

Raimo Rahkonen. Kuva: Esko Lukkari.

Pakilassa kuuluu ”vasaran” pauketta

Pakila-Paloheinä-alue on kehittynyt ripeästi viime vuosina. Asukasmäärä on kasvanut ja kasvaa yhä ja alueelle on rakennettu ja rakennetaan paljon uusia asuntoja ja myös julkisia rakennuksia.

Symbolisesti vasara paukkuu Pakilassa ja Paloheinässä. Kukin sukupolvi antaa leimansa alueensa rakennettuun kulttuuriin ja siitähän nytkin on kyse.  Uudis- ja täydennysrakentaminen synnyttää helposti myös ristiriitoja, koska ihmisten näkemykset poikkeavat toisistaan.

Julkisen rakentamisen hankkeista Pakilan uusi koulu on ollut jo viime syksystä lähtien oikeassa käytössä ja siellä on voitu järjestää myös Pakila-Seuran organisoimia tilaisuuksia, josta iso kiitos koulun molemmille rehtoreille. Etenkin rehtori Juha Leino on ollut seuramme arvokas tuki jo vuosikausia.

Pakilan Kylätapahtuman uusi miljöö oli syksyllä 3.9. ensi kertaa Pakilan uuden koulun piha-alue. Helsingin kaupunki järjesti koululla myös Pakila-Seuran aloitteesta Pormestari-illan, johon kutsun saivat muutkin pohjoisen Helsingin alueet. Pormestari Juhana Vartiainen toi paikalle virkamieskuntansa ykkösnyrkin eli kaikki keskeiset päättäjät, joita asukkailla oli mahdollisuus tentata. Kiitos vielä kerran kaupungille tilaisuuden järjestämisestä.

Koululla pidettiin 23.11. myös Länsi-Pakilan yleiskaavan soveltamista koskeva yleisötilaisuus. Satapäinen yleisö sai aikaan värikkään keskustelun kaava-asioista. Kymmenet pakilalaiset ovat hakeneet yleiskaavan mahdollistamaa kaavamuutosta tonteilleen. Se tietää, että rakentaminen Pakilassa jatkuu.

Länsi-Pakilan pääväylän, Pakilantien, varteen nousee uusia kerrostaloja. On tiedossa, että asia jakaa alueen asukkaita eri leireihin, mutta rakentaminen on realiteetti, jonka kanssa meidän on vain elettävä. Myös Paloheinä-Torpparinmäki-alueen luonne muuttuu, kun Kuusmiehentien itäpäähän tulee kerrostaloja. Monille se on kammotus, mutta sen kanssa on vain elettävä, koska voimat hankkeen kaatamiseenkaan eivät riittäneet.

Itä-Pakilaan on jo noussut tammikuussa avattava uusi Metsolan koulu. Kolmessa osoitteessa toimineet Metsolan oppilaat löytyvät jatkossa yhdestä osoitteesta. Vaurioista kärsineen vanhan Metsolan koulun tilalle on saatu Pakilan alueen uusi uljas puurakentamisen monumentti. Koulu on komea ja edustaa uuden polven puuarkkitehtuuria.

Länsi-Pakilassa puretun vanhan yläasteen koulun paikalle valmistuu hyvää vauhtia HNMKY:n uusi Namika Areena. Siellä pitäisi koripallon pudota sukan läpi tämän vuoden syksyllä. NMKY:n tukisäätiön rahoittama areena maksaa 12 miljoonaa euroa.

Areenan urakoi NCC, josta on tullut eräänlainen Pakilan hovirakentaja. Yhtiö rakentaa Pakilan Elontielle myös uutta koulu- ja päiväkotirakennusta. Havukan purettavan päiväkodin korvaavaan rakennukseen sijoittuvat Pakilan ala-asteen 1.-2. luokat sekä pienten monivammaisten lasten ja opetuksen (TOI) yksiköt. Talon pitäisi valmistua tämän vuoden lopulla.

Etenkin Itä-Pakila on pitkään ollut kolmannen sektorin ja yhteiskunnan vähäväkisten tueksi rakennettujen palvelujen kohdealueena. Esimerkkinä vaikkapa Toivolan erityiskoulu pitkine historioineen. Hyvinvoiva Pakila jatkaa edelleen tätä hienoa perinnettä.

Pakila-Paloheinä ei ole valmis nykyisten isojen rakennushankkeiden valmistuttuakaan. Uutta on varmasti tulossa ja toivomme esimerkiksi, että kiisteltyjen kerrostalohankkeiden myötä alueemme palvelurakenne monipuolistuisi. Siitä hyötyisivät kaikki.

Hyvää vuotta 2023 kaikille alueen asukkaille. 

Teksti: Pakila-Seura ja Raimo Rahkonen, puheenjohtaja  
Kuva: Esko Lukkari

Share