Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Kulttuuri, Oulunkylä, Uutiset

Rautavaaran levyttämättömät laulut

Mohi kuva Leena Rautavaaran kotialbumi

Bokserit näyttivät 1950-luvulla varsin erilaisilta kuin nyt; korvat ja häntä typistettiin pentuna. Kuva: Leena Rautavaaran kotialbumi.

Tapio Rautavaara lauloi vuosina 1945-79 levylle yli 340 laulua. Hän on itse tehnyt sävelen tai sanat 26 lauluun. Näistä omista lauluista häneltä on jäänyt kuitenkin levyttämättä kolme laulua. Lyhty öisessä metsässä, Boxerin korttipeli ja Lentokentän kissa.

Näistä lauluista Yari, eli Jari Knuutinen on laulanut levylle vuonna 1989 laulun Lyhty öisessä metsässä ja Leo Silolahti on levyttänyt saman laulun vuonna 1998. Näiden lisäksi Leo Silolahti on julkaissut pariinkin kertaan niin Boxerin korttipelin kuin Lentokentän kissankin. Ensin Jani Uhleniuksen orkesterin kanssa Pilvilinna levyllä vuonna 1998. Viime vuoden 2022 lopulla, uusimmat julkaisut on tehty SoundCloudin kautta Lasse Halmeen sovittamina Spotifyhin 3rd Life Recordsin toimesta.

Mistä sitten johtuu, että Tapio Rautavaara ei laulanut näitä muutamaa omaa lauluaan levylle? Näin jälkikäteen sitä on vaikea selvittää.  Mukavia laulelmia ovat kuitenkin kaikki.

Boxerin korttipeli mm. perustuu tavallaan tositarinaan. Rautavaaran perheessä oli 1950-luvun vaihteessa bokseri, joka oli nimeltään Mohikaani. Samasta pesueesta oli pentu myös näyttelijä Jussi Jurkalla. Mohikaani oli melkoinen ”pakkaus”, kertoo Leena Rautavaara, Tapsan kolmesta tyttärestä nuorin. Mohikaani ”mohi” oli eräänä jouluna pistellyt poskeensa jopa perheen joulukinkun, kun se oli jäänyt valvomatta esille. Tästä koirasta sitten Tapsa teki hauskan humoristisen laulun nimellä Boxerin korttipeli. Boxeri kirjoitettiin ajan tavan mukaan silloin vielä x-kirjaimella. Laulun huipennus perustuu hauskasti laulun viimeisiin sanoihin. Tätä tehokeinoa käytti lauluissaan välillä myös nimimerkki ”Palle”, Tapsan aikalainen, sanoittaja Reino Hirviseppä.

Lähes samanlainen laulun rakenne on myös Lentokentän kissa -laulussakin. Siinäkin loppuhuipennus sisältyy laulun viimeisiin sanoihin. Aiheena on kissa, joka lemmenkaipuussaan heilastelee Kemin lentokentän kissan kanssa kulkien vapaamatkustajana lentokoneen lastiruumassa. Hauska tarina, joka lienee saanut aiheensa Rautavaaran omista lentomatkoista pohjoiseen?

Laulu Lyhty öisessä metsässä puolestaan kertoo Rautavaaran herkästä puolesta. Liekö Tapsa joskus pihamaallaan Teinintiellä Oulunkylässä asuessaan havainnut ruohikossa metsän reunassa pienen kiiltomadon? Kiiltomato-neitohan on tuo, joka loistaa hämärässä ja houkuttelee nuorukaisia luokseen.

Nämäkin yksittäiset löydöt musiikkimaailmasta kertovat hyvin laulujen ikiaikaisesta luonteesta. Vaikka lauluja tehdään uusia lisää joka päivä, niin selailemalla myös vanhoja äänitteitä ja laulukirjoja voi löytyä todellisia aarteita! Nykyisistä suoratoistopalveluistakin kuten SoundCloud, YouTube tai Spotify, voi helposti löytyä itselle sopivaa kuunneltavaa.

Teksti: Leo Silolahti

Kuva: Leena Rautavaaran kotialbumi

Share