Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Kulttuuri, Oulunkylä, Uutiset

Rytmioppia – Pop & Jazz Konservatorio 50 vuotta

Rytmioppia

Rytmioppia

Janne Mäkelä on koonnut perusteellisen historiikin Oulunkylän Pop & Jazz Konservatoriosta sen 50-vuotisen historian ajalta ja jo ennen sitä Klaus Järvisen ensimmäisistä muusikko- ja opettajavuosista lähtien. Rytmioppia-teoksessa (SKS 2022, s. 324) käydään läpi ns rytmimusiikin tulo musiikkikoulutukseen klassisen musiikin rinnalle ja kaikki ne haasteet, mitä matkan varrella on koettu.

Oulunkylän yhteiskoulun musiikkitunneilta alkunsa saanut opetus paisui Oulunkylän Seurahuoneen ääriään myöten täyttäneeseen musiikkiopistoon. Näiden aikojen tuotetta on myös Seurahuoneen edessä oleva lampi soittolavoineen.

Ahtaaksi käyneeltä Seurahuoneelta siirryttiin vuonna 1995 Arabianrantaan, Janne Murto tuli uutena rehtorina Klaus Järvisen tilalle vuonna 2000 ja vihdoin 2021 saatiin nykyiselle Pop & Jazz Konservatoriolle varta vasten suunnitellut uudet toimitilat Soiva-talossa.

Matka on ollut pitkä ja usein kuoppainen, mutta mukaan mahtuu ikimuistoisia konsertteja, Suomessa ja ulkomailla, persoonallisia opettajia, ja oppilaita, joista on tullut suomalaisen musiikkielämän tähtiä. Konservatorion historiikki kertoo myös musiikin merkittävästä roolista elämässämme. Musiikin opetus on ollut alkuaikojen Klaus ja Seija Järvisestä alkaen myös opettajille useimmiten enemmän kuin työ – elämäntapa ja vahva osa omaa identiteettiä. Toisaalta yhteiskunnallinen kehitys on ravistellut konservatorion käytäntöjä ja asenteita vuodesta toiseen, niin musiikinlajien arvostuksen kuin ihmisten tasa-arvonkin suhteen. Rokkijäbien päivistä on tultu jo pitkälle.

Rytmioppia on mielenkiintoista luettavaa kaikille musiikinystäville. Pop & Jazz Konservatorio on myös merkittävä osa Oulunkylän historiaa ja on osaltaan kiinnittänyt kaupunginosan suomalaisen kulttuurielämän kartalle, vaikkakin toisinaan ristiriitaisin tuntein.

Teksti: Susan Wilander

Share