Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Pakilat, Uutiset

Pakila-Seura ostaa Pakin talon

Raimo Rahkonen

Raimo Rahkonen. Kuva: Esko Lukkari.

Pakila-Seura päätti pitkän harkinnan jälkeen tehdä kaupungille ostotarjouksen Pakin talosta ja tarjouksen Helsingin kaupungille talon tontin vuokraamisesta 30 vuodeksi. Sopimuksia ei tätä kirjoitettaessa ole allekirjoitettu.

Pienelle kaupunginosayhdistykselle riski talon ostamisesta kunnossapitovastuineen on tietenkin iso, mutta kotiseuturakkaus ja halua vaalia Pakilan historiallista perintöä ratkaisi asian. Päätös ei ollut seuramme hallituksessa täysin yksimielinen, mutta suuri enemmistö kannatti ostopäätöstä.

Allekirjoittanut on ollut mukana kiinteistöihin liittyvissä asioissa pitkään, mutta harvoin kohtaa niin vaikeasti lähestyttävää kauppakumppania kuin Helsingin kaupunki. Mistään kauppaan liittyvistä oikeista neuvotteluista ei tässä tapauksessa ollut kyse. Ostajalle oli tarjolla lähinnä vain kuuntelijan ja isoissa kammareissa tehtyjen päätösten vastaanottajan rooli. Kaupunki ei saa menettelystään pisteitä.

Silti kiitos kaupungille, kun saimme tehdä tarjouksen Pakin talon siirtymisestä seuramme omistukseen. Jos kauppa toteutuu, aiomme pitää talosta niin hyvää huolta kuin voimavaramme vain huolenpitoon riittävät. Jatkamme talon vuokraustoimintaa ja teemme myös kolmannen sektorin toimijoiden kanssa ei-kaupallista yhteistyötä. Haluamme tehdä Pakin talosta entistä selkeämmin Pakilan-Paloheinän alueen kotiseututalon, koska Pakilassa Pakin talo on ainoana siihen tarjolla.

Pakin talo vaatii kunnossapitoa ja Pakila-Seura aikoo laatia talolle kunnossapito-ohjelman, joka on seuran voimavarojen mukaan mahdollista toteuttaa. Mitään aivan päälle kaatuvaa korjaustarvetta talossa ei ole, mutta esimerkiksi energiatehokkuuden parantaminen ja ulkomaalaus on suunnitelmissa.

Pyrimme tietenkin saamaan ulkopuolista tukea taloa koskeville saneeraustoimille. ELY-keskus, Suomen Kotiseutuliitto (veikkausvoittorahoja) ja Museovirasto jakavat eri kriteerein tukea kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden rakennusten korjaamiseen. Mutta kuten tiedetään, tuen hakijoita on paljon eikä sen saaminen ole mikään itsestäänselvyys. Muitakin keinoja korjausrahaston kartuttamiseen on seurassa pohdittu.

Olemme jo suunnitelleet talon ulkomaalausta ja yksi vaihtoehto olisi tehdä se kustannusten säästämiseksi jopa talkoilla. Talkoo- tai kökkäperinne ei ole tosin nykyään kovin suosittua, mutta harkitsemme silti sitäkin vaihtoehtoa. Hankehan mittaisi usein kehuttua Pakila-Paloheinä-alueen yhteisöllisyyttä.

Edessä ovat pian eduskuntavaalit. Pakila-Seura on puolueista riippumaton kaikkien alueen asukkaiden yhteinen yhdistys. Sen verran haluamme silti ottaa kantaa politiikkaan, että suosittelemme äänestämään vaikutusalueeltamme olevia ehdokkaita. Alueella asuva ehdokas on suora yhteys päättäjiin ja siitä hyötyvät kaikki alueen asukkaat.

Teksti: Raimo Rahkonen, Pakila-Seura puheenjohtaja

Kuva: Esko Lukkari

Share