Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Kulttuuri, Oulunkylä, Uutiset

Kalterijääkäreiden synnit kummittelevat Helsingissä

Selli 88 Pauli Jokinen

Selli 88, Pauli Jokinen.

Pauli Jokinen: Selli 88, Myllylahti 2023, 280 s.

Selli 88 jatkaa oulunkyläläisen Pauli Jokisen viime vuosisadan alkuun sijoittuvaa poliisisarjaa. Rikospoliisin etsivä Arpia Haahti saa selvitettäväkseen sarjan rituaalimurhilta vaikuttavia tapauksia, joiden yhdistävää tekijää on ensin vaikea löytää. Haahdin apuna on nyt etsiväkokelas Jenny Kattelus. Salaperäinen henkirikosten sarja kuljettaa etsiviä ympäri Helsinkiä. Rikosten alkulähde löytyykin menneisyydestä Venäjältä, mutta syyllisiä on lähempänäkin kotia, hieman liiankin lähellä.

Pauli Jokinen on laajentanut tietokirjoista dekkareihin. Ensimmäinen Arpia Haahti -kirja Jääleinikin kuolema oli jo mukaansa tempaava 1930-luvun Helsinkiin sijoittuva kuvaus murhatutkinnasta. Sarjan toinen osa Selli 88 lunastaa jälleen lupaukset ja pitää tiiviisti otteessaan loppuratkaisuun saakka.

Jokisen kirjojen ehdoton suola on viime vuosisadan alkuun sijoittuva ajankuva yhdistettynä Helsingin tuttuihin paikkoihin. Historiallisista kotiseutudekkareista ei liiaksi pääse nautiskelemaan ja tämän sarjan soisikin jatkuvan vielä monella uudella osalla. Lisäksi fiktio ja fakta sekoittuvat kirjoissa mukavalla tavalla, suoden lukijalle tietoa historiallisista tapahtumista viihteen ohella.

Arpia Haahti -kirjat yhdistelevät taidolla mennyttä aikaa nykyajan lukijan makuun. Uusimman osan etsiväkokelas Jenny Kattelus ei varmasti oikeassa 1930-luvun Helsingissä olisi ollut kovin todennäköinen rikospoliisin työntekijä. Kirjaan uusi hahmo tuo kuitenkin oman mielenkiintoisen lisänsä ja Jokinen onnistuu kirjoittamaan hahmon sisälle tarinaan sujuvasti.

Toivottavasti pääsemme lukemaan lisää Arpia Haahdin tutkimuksista pian!

Teksti: Susan Wilander

Share