Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Oulunkylä, Uutiset

Oulunkylän kotikaupunkipolut – Kotikulmat haltuunpaikan päällä

Oulunkylän asema kuva Oulunkylän kotisivutiimi

Oulunkylän asema. Kuva: Oulunkylän kotisivutiimi.

Kotikaupunkipolut ovat kartalle koottuja kävelyreittejä, jotka esittelevät kaupunginosien historiaa ja nykyisyyttä, luontoa ja kulttuuria, julkista taidetta, arkkitehtuuria sekä merkittäviä henkilöhahmoja. Pyrkimyksenä on kuvata urbaania elinympäristöä monipuolisesti ja mielenkiintoisesti suoraan paikan päällä.

Oulunkylä on yksi Helsingin perinteikkäimmistä kaupunginosista: olihan se itsenäinen kunta ennen Helsingin suurta alueliitosta 1946. Vanhan huvilayhdyskunnan omaleimaista tunnelmaa on vieläkin jäljellä nykyisessä Oulunkylässä, joka on vireä ja vehreä elinympäristö. Alueelle on tuotettu kolme erilaista kotikaupunkipolkua, jotka esittelevät aluetta monipuolisesti

Kotikaupunkipoluilla tutustutaan mielenkiintoisten paikkojen kautta Oulunkylän historiaan ja nykyisyyteen, luontoon ja kulttuuriin, arkkitehtuuriin ja henkilöhahmoihin. Tarkoituksena on erityisesti uusien asukkaiden kotiutumisen edistäminen, mutta polkuja tallaamaan ovat tervetulleita kaikki!

Oulunkylä-Seura julkaisi Kantakylän kaupunkipolun v. 2008, Veräjämäen polun v. 2009 ja Mäkitorpan polku oli vuorossa v. 2012. Työryhmä toimi Pauli Salorannan johdolla. Kaikki polut sisältävä painettu opaskirjanen, jossa on mukana karttalehti ja kuvia esitellyistä paikoista julkaistiin v. 2014. Opas on ollut myynnissä, mutta nyt se on jaossa ilmaiseksi Oulunkylän kirjastossa seuran lahjana asukkaille ja Oulunkylästä kiinnostuneille.

Poluista löytyy myös pdf-versiot karttoineen osoitteesta https://kaupunginosat.fi/oulunkyla/kotikaupunkipolut/. Siellä on myös linkki mielenkiintoisiin lisäkuviin.

Kengät jalkaan ja kokeilemaan!
Reitit kulkevat pääosin hoidettuja katuja ja kevyen liikenteen väyliä, mutta myös puiston ja metsän puolella poiketaan.

Hemstadsstigar i Åggelby – var så god!

Stigarna bekantar dig mångsidigt både med det gamla såsom det nytida Åggelby. Alla tre stigar, Kullatorp, Fornby och Grindbacka finns också på svenska på nätet. Texterna i PDF-version samt kartorna hittar du på https://kaupunginosat.fi/oulunkyla/kotikaupunkipolut/. Svensk Förening i Åggelby har tagit hand om översättningen. Ta dig ut och upplev nytt om stadsdelen!

Oulunkylän kolme kotikaupunkipolkua:

Mäkitorpan ympäristöön lähdetään tutustumaan liikekeskus Ogelista, käydään mm. vanhalla puukoululla, Uudessa Patolassa ja Kustaankartanossa. Käpylän asemalta entistä tykkitietä pitkin mennään sota-aikoja muistellen puutalojen ohi katsomaan mikä se Mäkitorppa oikeastaan oli. Reitin pituus 4,5 km, kohteita 27 ja tietolaatikoita 11.

Kantakylän kotikaupunkipolulta löytyy mm. Åggelbyn vanha kyläkeskus. Polku alkaa asemalta ja kiertää Oulunkylän kartanon paikan sekä tsaarinajan vallien kautta urheilupuistoon, josta takaisin torille. Samalla selviävät myös naapuriemme Månsaksen ja Kottbyn kantatilojen sijainti. Reitin pituus 5,5 km, kohteita 34 ja 7 tietolaatikkoa.

Veräjämäen kotikaupunkipolku mutkittelee Seurahuoneelta Pikkukoskelle ja Veräjälaaksoon, josta Krabben mäen kautta Arttulaan. Matkalla selviää myös missä Larin-Kyösti asui ja missä oli alkuperäinen Grindbacka. Reitin pituus 4 km, kohteita 28 ja 4 tietolaatikkoa.

Teksti: Erwin Woitsch / OKS

Kuva: Oulunkylän kotisivutiimi

Share