Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Blogit, Oulunkylä, Uutiset

Kotona Oulunkylässä: Ruukkuperunaa voi kasvattaa parvekkeella

Kotona Oulunkylässä

Ruukkuperuna on helppo tapa kasvattaa omaa perunasatoa parvekkeella, terassilla tai pienellä kaupunkipihalla. Ruukun on kuitenkin oltava iso, vähintään 10 litran vetoinen, jotta siinä on perunalle tilaa kasvattaa mukuloita. Kasvatusastiaksi soveltuu myös pohjasta rei’itetty iso ämpäri.

Ruukkuun tai ämpäriin voi istuttaa kaksi siemenperunaa, joista saa kasvatettua jo ihan mukavankokoisen perunasadon.

Siemenperunoita voi ostaa puutarhamyymälöistä, mutta pieneen ruukkuperunamaahan saat siemenperunat jääkaapista. Tavalliset kaupasta ostetut perunat lähtevät keväällä usein itämään jääkaapissa. Istuta itäneet siemenperunat puutarhamullalla täytettyyn ruukkuun. Halutessasi voit lisätä niille istutusvaiheessa perunalannoitetta, mutta se ei ole välttämätöntä.

Idätyksen ajan perunaruukku voi olla viileässä sisätilassa, mutta kun mullan päälle alkaa nousta vihreitä varsia, on aika siirtää ruukku ulos valoisaan paikkaan. Ruukun pinnalle on myös hyvä lisätä tässä vaiheessa kerros multaa, sillä multaaminen auttaa parantamaan perunasatoa ja estää perunoiden vihertymisen.

Vanhan kansan sanonta, että peruna tarvitsee vettä vasta kattilassa, ei ihan pidä paikkansa ruukkuperunan kasvatuksessa. Ruukkuperunaa kannattaa kastella pari kertaa viikossa. Liikaa vettä sille ei kuitenkaan kannata antaa, etteivät naatit kasva turhan paljon ja samalla vie voimaa mukuloilta ja pienennä satoa.

Perunat kuva Ann-Mari Lehtonen

Perunasadon kehittyminen kestää noin 7–10 viikkoa. Kun peruna alkaa kukkia, voit varovasti kurkata mullan alle ja tarkistaa, joko sieltä löytyisi ensimmäisiä maistiaisia.

Ruukussa voit kasvattaa myös yrttejä ja salaatteja. Kaupasta ostetuista ruukkuyrteistä ja -salaateista saat kasvatettua uutta satoa, kun leikkaat ne lyhyiksi ja istutat ruukkuun tai parvekelaatikkoon.

Muista, että ruukkuun mahtuu vain pieni määrä multaa, joka kuivahtaa helposti kesähelteillä. Jos olet kesäloman ajan poissa viljelysten ääreltä useamman päivän ajan, kannattaa ruukut suojata harsolla auringon kuivattavalta vaikutukselta tai siirtää pihalla varjoisaan paikkaan. Myös naapuria voi pyytää käymään kastelemassa viljelyksiä.

Näppärän lomakastelijan voit myös tehdä itse muovisesta limupullosta. Leikkaa limupullosta pohja pois, ja aseta se ruukkuun niin, että pullon suu työntyy multaan ja pullo pysyy tukevasti pystyssä. Täytä pullo sen jälkeen. Pullossa oleva vesi valuu hiljalleen ruukkukasvien käyttöön.

Teksti ja kuva: Ann-Mari Lehtonen

Lue lisää Putkinotko-blogista.

Share