Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Kulttuuri, Oulunkylä, Uutiset

Suomen Tiedeseuran palkinto Katariina Salmela-Arolle

Katariina Salmela-Aro kuva HS / Rio Gandara

Katariina Salmela-Aro on saanut merkittävän tunnustuksen tieteellisestä tutkimuksestaan. Kuva: Rio Gandara / HS

Suomen Tiedeseura myönsi 29.4.23 EJ Nyströmin palkinnon Akatemiaprofessori Katariina Salmela-Arolle. Suuruudeltaan 30 000 euron arvoinen palkinto on Suomen Tiedeseuran arvostetuin tiedepalkinto, joka jaetaan vuosittain. Suomen Tiedeseura on vuonna 1838 perustettu Suomen vanhin kaikkien tieteenalojen tiedeakatemia.

– Oli upeaa saada juuri tämä tiedepalkinto, koska se kytkeytyy kiinteästi Oulunkylään, Katariina Salmela-Aro toteaa. E J Nyström oli suomalainen matemaatikko ja Teknillisen koulun professori. Nyströmillä oli perintönä saatu huomattavan suuri maaomaisuus Helsingin Oulunkylässä, jonka hän suurelta osin (noin 100 miljoonaa markkaa) testamenttasi Suomen Tiedeseuralle, jonka jäsen hän oli. EJ Nyström asui Oulunkylässä Kengittäjäntiellä.

– Hän oli kuulemma omaperäinen ja häntä kutsuttiinkin tontuksi. EJ Nyström oli 30-luvulla Oulunkylän kunnan valtuustossa samaan aikaan mieheni äidinisän Gunnar Nymanin kanssa. Gunnar Nyman rakensi Oulunkylään talon 30-luvulla, jossa nyt asumme mieheni Antti Aron kanssa. Meidän talomme on rakennettu aikoinaan mahdollisesti Nyströmin suvulta ostetulle tontille Veräjämäkeen. EJ Nyströmin polku sijaitsee lähellä taloamme Veräjämäessä. Tieteen lisäksi Oulunkylä on siis hyvin tärkeä niin minulle kuin EJ Nyströmille, Katariina Salmela-Aro jatkaa.

Salmela-Arolla on vahvat siteet Oulunkylään.
– Olen itse asunut lähes koko ikäni Oulunkylässä, pääosin Veräjämäessä. Isäni Arto Salmela toimi vuosikymmenten ajan aktiivisesti Oulunkylän eteen, kirjoitti aktiivisesti Oulunkyläinen-lehteen, toimi Oulunkylä-Seurassa ja valittiin moneen otteeseen Vuoden Oulunkyläiseksi. Isäni oli ”renesanssi ihminen” ja oli monessa mukana. Puolisoni suku on muuttanut Oulunkylään jo yli 100 vuotta sitten. Gunnarilla oli talossamme vaatturinliike ja hän perusti Gnistanin. Puolisoni Antin äiti Thelma Aro perusti Oulunkyläinen-lehden 1985, Katariina Salmela-Aro kertoo.

Nuorten hyvinvointi fokuksessa

Nuorten hyvinvointi on Katariina Salmela-Aron sydäntä lähellä myös tieteellisessä tutkimuksessa.

-Olen taustaltani psykologi ja tällä hetkellä toimin akatemiaprofessorina Helsingin yliopiston kasvatustieteellisessä tiedekunnassa. Tutkin erityisesti nuorten kouluhyvinvointia. Esimerkiksi nuorten koulu-uupumus on lisääntynyt voimakkaasti. Koulu-uupumus laskee nuorten koulutuksellisia tavoitteita ja lisää nuorten riskiä syrjäytyä, keskeyttää opinnot ja pudota koulutuspolulta. Sen sijaan hyvät oppimiskokemukset, yhteenkuuluvaisuuden kokemukset ja hyvät vaikuttamismahdollisuudet luovat intoa ja hyvinvointia, Salmela-Aro kertoo.

– Pandemia iski erityisesti nuorten hyvinvointiin ja nyt on tärkeää panostaa nuorten hyvinvointiin. On tärkeää kuunnella nuoria ja antaa heille mahdollisuuksia vaikuttaa. Tärkeää, että nuoret kokevat yhteenkuuluvaisuutta. Erityisesti nyt on kriittinen ajankohta, kun alueelle muuttaa paljon uusia ihmisiä.  

Katariina Salmela-Arolle Oulunkylällä on suuri merkitys.
– Oulunkylä on minulle hyvin rakas paikka. Kuten Thelma Aro sanoi, Oulunkyläisyys on ”sukuvika”. Lapsemme ovat jo muuttaneet pois kotoa, mutta ovat nyt muuttaneet takaisin Oulunkylään. Oulunkylä on muuttumassa nopeaa vauhtia ja tänne on rakennettu paljon uusia taloja. Nyt olisi äärimmäisen tärkeää säästää luontoa. Oulunkylä on ollut vihreä idylli. Oulunkylää ei saa tuhota.

Tärkein paikka kotikulmilla löytyy luonnosta.

-Käyn lähes päivittäin lenkillä Pikkukosken ja Vantaanjoen rannalla Pirunkallion läheisyydessä ja sieltä kohti Vanhaakaupunkia. Se on upea henkireikä minulle, Katariina Salmela-Aro kertoo.

Teksti: Susan Wilander

Kuva: HS Rio Granada

Share