Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Blogit, Politiikka, Uutiset

Blogi Ilkka Taipale: Taide vanhin voitehista

Ilkka Taipale, Pertti Nisonen

Ilkka Taipale. Kuva: Pertti Nisonen.

Ihmiset viestivät toisilleen viidellä eri tavalla. Puheen ohella on kirjoitettu kieli, elekieli, ympäristön kieli ja tekojen kieli. Elämämme merkkihetket – kastajaiset, vihkiäiset ja hautajaiset – tapahtuvat useimmiten kirkoissa. Niinpä ne on rakennettu niin sisältä kuin ympäristöltään kauniiksi ja mieltä ylentäviksi.

Entä sairaalat, joissa synnytään, sairastetaan, parannutaan, iloitaan, kärsitään ja kuollaan?

Ilmeeltään ne ovat olleet hygieenisen valkoisia vailla elämää, iloa ja toivoa.

Maailman terveysjärjestö käynnisti liki puoli vuosisataa sitten kampanjan Taidetta sairaaloihin!

Assi Liikanen teki väitöskirjansakin tästä. Suomeen aate rantautui esim Jorvin, Tammisaaren, Ortonin sairaaloihin ja HUSin silmäklinikalle.

Vuonna 2011 Ortonissa käynnistettiin kampanja 10 000 taideteosta sairaaloihin! Valtiovalta ja monet kunnat toteuttavat ns prosenttiperiaatetta eli prosentti rakennusrahoista kohdennetaan taiteeseen. HUSin taidetoimikunta täytti juuri 10 vuotta. Sen budjetti on ollut 0,2 % HUSin rakennusbudjetista (0,01 % eli 1/10 000 osa koko HUSin budjetista).

Vuosittain on hankittu ja saatu lahjoituksina noin 300 taideteosta. Kokoelmiin kuuluu nyt yli 5 000 teosta, kaikki esillä potilaiden tai henkilökunnan tiloissa, auloissa, käytävillä, potilas- ja odotushuoneissa, taukotiloissa, yhtä lailla ulkona kuin parkkihalleissa ja maanalaisissa tiloissa. Kaksi veistospuistoakin on jo vihitty, Kirurgisen sairaalan ja Naistenklinikan puistoissa.

Merkittäviä lahjoituksia on saatu säätiöiltä, yrityksiltä ja taiteilijoiden perikunnilta.

Uudenmaan seitsemän taidemuseon kanssa on keskusteltu, että he ryhtyvät sijoittamaan varastossa olevia töitään sairaaloihimme. Maamme taidemuseoiden kokoelmista yli 90 % on varastoissa.

Määrät vaikuttavat suurilta, mutta HUSilla on yli miljoona neliömetriä tilaa, tuhat eri yksikköä

ja 27 000 työntekijää. Yksinomaan laboratorio- ja röntgenyksiköitä on 127 (niiden kiertäminen kesti meiltä 10 päivää), psykiatrian eri yksiköitä liki sata. Jos näkisit jonkun mielialayksikön sapen väriset seinät, tulisit itsekin masentuneeksi.

Olemme kokeneet potilaiden, omaisten ja henkilökunnan ilahtuneita katseita, onnellisuutta ja tyytyväisyyttä, kun heidän ympäristönsä alkaa näyttää edes asialliselta, joskus hienoltakin.

Toimikuntamme jäsenet käyttävät vuosittain 2-3 viikkoa aikaansa HUSin taiteen hyväksi ilman kokouspalkkioita. Kun olemme onnellisia, saimme pilkkanimeksemme ”HUSin huvitoimikunta”.

Joku harva henkilökunnastakin karsastaa toimintaamme. (”Raha on pois palkastamme tai sillä saisi monta sydänleikkausta”.) Aloitteestamme HUSin työntekijät saivat 400 € vuodessa liikunta- ja kulttuuriseteleihin (10 miljoonaa €). Raha meni HUSin ulkopuolisille toimijoille. Oma budjettimme on 250 000 €, neljäskymmenes osa siitä – eli se siitä!

Syksyllä 2024 Helsingin Taidehallissa tulee olemaan näyttely HUSin taiteesta. Tulkaa katsomaan!

Teksti: Ilkka Taipale, kaupunginvaltuutettu ja HUSin hallituksen jäsen ja taidetoimikunnan puheenjohtaja

Share