Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Oulunkylä, Uutiset

Kustaankartanon kesälampaat ihastuttavat

musta lammas ruohikolla makaamassa

Kuva: Susan Wilander

Kesäkuussa saapuneet lampaat keräävät ihastunutta yleisöä ja aktivoivat erityisesti muistisairaita asukkaita Kustaankartanossa. Eläinten läsnäolo luo hyvää tunnelmaa ja tutkitusti laskee stressitasoa ihmisillä.

Kustaankartanossa on ollut aikaisemminkin kesälampaita.
-Koronavuosina asia jäi vähän uinumaan, mutta kun Kustaankartano täytti nyt 70 vuotta, päätimme elvyttää perinteen uudelleen, osastonhoitaja Helena Linna Kustaankartanon A-talosta kertoo.

Ahvenanmaanlampaat ovat tulleet kirkkonummelaiselta lampaankasvattajalta. Niitä käytetään maisemanhoitajina.
-Nämä kolme tyttöä ovat viime kesän karitsoja. Edith on täysin musta, sarvipäinen on Aava ja viirupäinen on Kiuru. Ihmiset pitävät lampaista ja niitä käydään katsomassa esimerkiksi päiväkodeista, Helena Linna sanoo. Kustaankartanon aiemmilla kesälampailla on ollut hurjiakin seikkailuja. Eräänä kesänä Keravan vankilasta tulleet lampaat karkasivat ja niitä etsittiin poliisien kanssa ympäri Oulunkylää.

Kustaankartanon A-talon henkilökunnalla on päävastuu lampaiden hoidosta ja kaikki ovat ottaneet sen sydämen asiakseen. Lampaille annetaan heinää ja vaihdetaan vedet päivittäin sekä keräillään lampaiden jätökset laitumelta. Lampaiden kasvattaja tuo niille kivennäiset ja suolakivet. Lisäksi kuntouttavaan toimintaan osallistuvia henkilöitä käy hoitamassa lampaita.

Teksti ja kuva: Susan Wilander

Share