Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Kulttuuri, Paloheinä, Uutiset

Paloheinä soi 10 vuotta

Kuva Eija Ahvosta

Eija Ahvo. Kuva: Ari Talusén

Musiikkitapahtuma on kymmenen vuoden ajan tuonut Paloheinän alueelle aina alkusyksystä konsertteja, joissa ovat esiintyneet paikalliset muusikot ja monet tunnetut suomalaiset laulajat ja muusikot.

Tänä vuonna pääkonsertissa Hyvän Paimenen kirkossa esiintyy näyttelijä ja laulaja Eija Ahvo pianisti Minna Miettisen kanssa. Runon ja laulun ilta on nimeltään Äiti maa. Ahvo on valinnut ohjelmistoon mm. lauluja, jotka liittyvät luontoon.

Luonto on meille suomalaisille pyhä paikka. Erityisesti metsä on monille tärkeä voimapaikka. Konsertissa on mukana lauluja, jotka välittävät viestiä luonnonsuojelusta. Kaikki voivat toimia aktiivisesti luonnon hyväksi. Konsertin teemalaulu kertoo metsäpaloista. Äiti maa sinun hiuksesi palaa, on vihreytes harmaa ja valkeus mustaa, kirjoittaa Taina Laane Minna Miettisen sävellyksessä.

Ahvo tutustui koronapandemian aikana säveltäjä Minna Miettiseen, jonka muusikkoperhe muutti Ahvon perheen naapuriin Veikkolassa. Miettinen otti Eija Ahvoon yhteyttä ja kysyi, voisiko Ahvo laulaa hänen säveltämänsä Äiti maa –laulun.
-Innostuin laulusta ja samalla virisi ajatus laajemmastakin yhteistyöstä. Teimme yhdessä CD-levyn Tulitikkutyttö, joka ilmestyi pari vuotta sitten, kun täytin 70 vuotta. Levyn tuotti Miettisen perheen levy-yhtiö Halava Music, jolla on studio Veikkolassa.

Paloheinän konsertissa Ahvo esittää useita lauluja Tulitikkutyttö-CD:ltä. Levyn nimikkolaulu on Jukka Linkolan säveltämä ja Ahvon puolison Matti Saartamon sanoittama.

Tulitikkutyttö-CD:llä on myös John Lennonin Imagine, jonka Juice Leskinen suomensi nimellä Uneksi. Leskinen kirjoitti sävellyksen suomalaisen tekstin 1990-luvulla.
-Laulun välittämä rauhan teema sopii juuri tähän hetkeen, Eija Ahvo sanoo.

Konsertissa kuullaan muitakin Minna Miettisen sanoituksia ja sävellyksiä.
-Vihjaisin Minnalle, että olisi kiva tehdä Äidin ja tyttären laulu, jossa laulan tyttäreni Venlan kanssa ja toinen laulu, jossa laulun pojantyttäreni Sigridin kanssa. Minna kirjoitti molemmat laulut, Eija Ahvo sanoo.

Tuija Rantalainen sanoitti ja sävelsi laulun Villi, vapaa vesitie, joka kertoo vesistöjen ja vaelluskalojen suojelemisesta. Ahvo on ollut mukana toiminnassa, jossa auotaan vesistöjä ja puretaan patoja, jotta liikkuvat kalat pääsevät eteenpäin sivureittejä pitkin.

Luontoteema näkyy myös Ahvon valitsemissa runoissa. Hän lausuu muiden muassa Edith Södergrania, Aale Tynniä, Katri Valaa, Tommi Tabermannia ja Eeva Kilpeä.
-Valitsin runoilijoita, joilla on vahva sanoma omissa teksteissään. Nämä runoilijat ottavat kantaa asioihin. Tällaisilla teksteillä pystyn herättelemään ja tukemaan kuulijaa. Meidän ihmisten on itse tehtävä asioita. Emme voi odottaa, että joku muu tekee. Konsertti on hyvä paikka kertoa, että rasismille ei ole mitään tilaa Suomessa, Eija Ahvo kertoo.

Eija Ahvon kesään kuului myös esiintyminen musiikkiteatteri Kapsäkin musiikkiteatterifestivaalilla heinäkuun lopussa. Musiikkinäytelmä Kysy siskoilta pyöri viime talvena Turun kaupunginteatterissa.  Marraskuussa se tulee ensi-iltaan Espoon kaupunginteatterissa. Kapsäkissä kuultiin lyhennetty musiikkiversio naisten elämästä kertovasta esityksestä. Musiikin on säveltänyt Annamari Kähärä.

Lokakuussa Ahvo esiintyy lapsenlapsensa Sigrid Saartamon kanssa Mikkelissä vesisatukonsertissa Wasser laulua etsimässä. Heta Heiskasen kirjoittamassa tarinassa laulu ei ota löytyäkseen, mutta pulloposti johdattaa Wasseria lähteelle. Mikkelin kaupunginorkesteri säestää konserttia.

Teksti: Sirpa Pääkkönen
Kuva: Ari Talusén

Paloheinä soi 10. juhlavuoden ohjelma:

Su 3.9.2023 klo 11.20 Tuuli Paasolainen, muskariope & Sergei Sokolov, piano

Etkot Kylätapahtumassa: Megamuskari 0–7-vuotiaille, vapaa pääsy, kesto: 30 min

Pakilanpuiston koulun juhlasali, Halkosuontie 88, Helsinki

Ke 13.9.2023 klo 18 Mirkka Paajanen, laulu ja viulu & Mikael Konttinen, laulu ja piano, Syksyn sulosäveliä, Hoitokoti Päiväkumpu, Repovuorentie 12, Helsinki. Liput käsittelykuluineen 18 € + tilausmaksu

To 14.9.2023 klo 18 Sakari Topi, laulu & Stefanie Tuurna, piano, Klassisen musiikin helmiä, vapaa pääsy, Paloheinän kirjasto, Paloheinäntie 22, Helsinki

Pe 15.9.2023 klo 19 Eija Ahvo, laulu ja lausunta & Minna Miettinen, piano, Äiti maa, Hyvän Paimenen kirkko, Palosuontie 1, Pakila, Helsinki. Liput käsittelykuluineen 20 € + tilausmaksu

La 16.9.2023 klo 18 Katri Silolahti, laulu ja piano & Leo Silolahti, laulu, Lauantain toivotut, Show & Dinner -konsertti-illallinen, Ravintola Annan Kartano, Tuomarinkyläntie 18, Helsinki.                        Liput 49 € sis. ohjelma ja illallispöytä. Liput ravintola Annan Kartanon verkkokaupasta tai ravintolasta, www.annankartano.fi

Konserttiliput ennakkoon: www.ticketmaster.fi  sekä artjazzhelsinki@gmail.com p. 040 519 4819. Liput myös ovelta 45 minuuttia ennen konsertin alkamista.

Lisätietoja: www.paloheinasoi.fi

Share