Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Kulttuuri, Oulunkylä, Uutiset

Hilkka Ahteen elämä: ”Rakkaus kaiken voittaa!”

Hilkka Ahteen elämäkertakirjan kansi

Hilkka Ahde - sinisilmäinen optimisti

Rakkaus voi muuttaa koko elämän. Näin kävi 19-vuotiaalle valkeakoskelaistytölle Hilkka Riikoselle. Nuori ylioppilas, menestynyt urheilija, esiintynyt jo eri tilaisuuksissa koko elämänsä. Aktiivi teinikunnassa, järjestöelämässä, haaveili teatterikoulusta. Vahvatahtoinen äiti Kerttu oli kaavaillut tyttärelle opiskelu-uraa Neuvostoliitossa.

Rakkaus muutti kaiken. Hilkka kohtasi elämänsä miehen, itseään toistakymmentä vuotta vanhemman poliitikon, oululaisen kansanedustaja Matti Ahteen. Kohtaaminen muutti molempien elämän pysyvästi. Muutti myös äiti Kertun ja isä Kaukonkin elämän muista henkilöistä puhumattakaan. Kerttu-äiti kauhistui ja vannoi ettei tule häihin!

Hilkka Ahteen monivaiheisesta elämästä kertoo erittäin mielenkiintoisesti Liisa Talvitien kirjoittama kirja ”Hilkka Ahde – sinisilmäinen optimisti” (Docendo, 255 s).

Kun Hilkka Riikonen 19-vuotiaana rakastuneena tyttönä karkasi kotoa Ouluun Matin luokse, hän tuskin osasi aavistaa mitä kaikkea siitä seuraa. Lupaus ikuisesta avioliitosta myötä- ja vastamäkineen toteutui Hilkka Ahteen kohdalla täydellisesti. Avioliiton esikuvaa ei oikein voi hakea kotoa. Hilkka kertoo vanhempiensa Kertun ja Kaukon riidelleen keskenään koko 57-vuotisen avioliittonsa ajan. Äiti oli voimakastahtoinen, isä hissukka. Tämä perhemalli ei Ahteille periytynyt, kaksi voimakastahtoista, itsenäistä, määrätietoista ja kunnianhimoista löysi toisensa.

Kirjassa kuvataan laajasti Ahteitten pariskunnan menestystä, jossa puoliso Hilkka ei tyytynyt olemaan ”lempeä, keittiössä häärivä kotiäiti”, menestyvän kansanedustajan puoliso, vaan kouluttautui ja loi omaa työuraa unohtamatta puolisonsa myötä tulevia edustustehtäviä.

Julkisuus seurasi Ahteitten pariskuntaa tiiviisti koko ajan, pariskunnan itsensä positiivisesti siihen myötävaikuttaen. Julkisuutta ei voi kuitenkaan hallita, se on kirjan yksi opetuksista. Julkisuuden toinen puoli kerrotaan myös kirjassa. Auvoisen elämän kriisipaikkoja kirja kuvaa Hilkan näkökulmasta, ymmärrettävästi. Mitään suuria paljastuksia kirja ei Jussi-pojan huumeiden käytöstä kerro, myös näkökulma Matti Ahteen nopeisiin potkuihin Veikkausyhtiön toimitusjohtajan paikalta on Hilkka Ahteen näkökulma. Kirjassa on laaja kuvaus Hilkka Ahteen oikeuskamppailusta AKT-ammattiliitossa esimiehensä asiattomasta käytöksestä ja työpaikkakiusaamisesta. Lopulta oikeusteitse Hilkka sai hyvitystä.

Kirja seuraa luonnollisesti myös Matti Ahteen poliittisen uran vaiheita. Menestynyt nuorisopoliitikko nousi SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtajaksi, Suomen ensimmäiseksi ympäristöministeriksi, Eduskunnan puhemieheksi. Kaikki Matin asemat edellyttivät puoliso Hilkalta mukanaoloa ja edustamista, jota Hilkka mielellään teki. Kolmen lapsen äitinä se ei aina ollut helppoa, lapset olivat tilapäisten, sinänsä hyvien hoitajien huomassa. Kirjassa Hilkka kertoo vieläkin potevansa huonoa omaatuntoa liian vähäisestä mukanaolosta lastensa elämässä.

Kova kolaus Matti Ahteelle oli Kalevi Sorsan operoima Eduskunnan puhemiehen vaihto; Sorsa syrjäytti Ahteen härskisti. Vaikutus oli suuri myös Hilkkaan, olihan Matti ollut ”sorsanpoikia”. Perheiden välit eivät koskaan korjaantuneet.

Hilkalla oli työelämässään viisi varsinaista työpaikkaa, joista mielenkiintoisimmat olivat viihdealan työpaikat, musiikkibisneksen arvaamattomalla saralla. Menestystä seurasi konkurssi.

Kirja kertoo hyvin Hilkka Ahteen yhteiskunnallisesta kehityksestä nuoruuden taistolaisaktiivisuudesta vakaaseen sosialidemokraattiseen aktiivisuuteen, jossa oikeudenmukaisuus, tasa-arvo ja vähempiosaisten auttaminen ovat keskeisiä tekijöitä. Näitä aatteita Hilkka Ahde ajaa nyt oulunkyläläisenä Helsingin kaupunginvaltuutettuna. Hänelle tyypillisenä, määrätietoisena asioiden edistäjänä. Matin ja Kertun raskaat, pitkäaikaiset omaishoitajatehtävät ovat takana.

Nyt 65-vuotiaana leskenä Hilkalla on uusi elämä edessään. Tuskin siitäkään tulee väriä ja vauhtia puuttumaan!

Teksti: Pekka Hurme

Share