Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Blogit, Oulunkylä, Uutiset

Blogi: Varttuneita mietteitä

Oulunkylän tekojäärata

Oulunkylään valmistui Suomen ensimmäinen tekojäärata vuonna 1977. Kuva: Raimo Anttila

Viime kertsillä jutussa muistelin, kun mä olin snadi. Sillon skulattiin seinistä tai skrubua, brennattiin filkkaa. Friidut hyppi ruutuu tai nartsaa. Tää stoori oli selkeesti sellanen, joka sai jengin muisteleen omaa nuoruuttaan. Sain siitä jutusta monta kliffaa kommenttia. Siks funtsasin skrivaa pikkusen lisää samalla idiksellä.

Kun mä olin nuori, niin aika monet kävi noin 15 vanhoina joululomalla tanssikoulun. Stadissa parhaat olivat Åke Blomqvistin ja Terpsikoren skolet. Parin viikon aikana opeteltiin foxit, jivet, valssit, jenkat jne. Tanssiskolet päätettiin sillosessa Manskun Messuhallissa järkättyihin snygeihin joroihin. Duunattiin sprigi päälle ja skraga kaulaan. Ja sitten oli vaan kyse, snärkkäskö hakee jotain friiduu joraan.

Skoleissa järkättiin myös teinijoroja, joissa bändit skulas ja jengi joras. Mulle on jostain syystä jääny mieleen teinibileet joskus 50-luvun lopulla. Pirkko Mannola sjungas Paul Ankan biisejä HYKKYLÄn lavalla. Adam and Eve ja muuta sellasta. Oli se komee missi.

Kun musta tuli stuidu, alko päästä kapakoihin. Totta vie sinne piti mennä. Siihen aikaan Vanhan klitsu oli suosittu mesta. Siellä pitkissä pöydissä jengi veti kaljaa, kinas politiikkaa ja teki vallankumousta.

Me käytiin siellä yhden Hanskin kanssa. Tsitattiin pöytään, tilattiin tuopit, lysnattiin, mitä jengi samassa pöydässä pamlas. Jos ne tykkäs kommunismista, niin me oltiin heti kokoomuslaisia. Ja jos ne oli kokoomuslaisia, niin me oltiin ainakin demareita jollei kommunisteja. Kliffaa oli kinaa ja kaljaa kulu.

Mä bunkkasin tohon aikaan Krunikassa. Olin sitä mieltä, että Vanhalle täytyy päästä ja sieltä päästä veks dallaamalla. Se kauempana ei voi ihminen budjaa. Sitte mä flyttasin Ogeliin vuonna 1972 ja oon sitä mieltä, että tää on hyvä mesta.

Ogelista on yks ihmejuttu noilta ajoilta jääny mieleen. Tekojäärata bygattiin joskus 1970-luvun lopulla. Kesäsin sieltä voi varata tenniskenttävuoroja. Niitä alettiin dilkkaan jonain tiettynä päivänä toukokuussa. Jos halusit saada hyvän hugin, piti sun olla jonossa edellisenä iltana ja pitää mesta aamuun kello 8:aan asti. Siinä letkassa kerkes maailman systeemit paneen kondikseen moneen kertaan. Nykyään siellä ei taideta skulaa juuri mitään kesäsin.

Gnisu on kesän pärjänny Ykkösessä ihan ok. Syyskuussa jo tsennataan, pääseekö se kisaan noususta liigaan. Kattellaan.

Teksti ja kuva: Raimo Anttila

raimo.anttila@kotiposti.net

Share