Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Pakilat, Uutiset

Kun Pakila oli punainen

kirjan kansi

Kun Pakila oli punainen

Työväenliike nousi Pakinkylässä vuoden 1918 tappiosta nopeasti ja edelleen vahvasti punaisena. Monien arjen ongelmien ohella haasteena olivat valkoisen Suomen asettamat rajat, mitä sai sanoa ja tehdä.

Filosofian tohtori Maija Hakanen on tutkinut Pakinkylän, nykyisen Pakilan kehitystä työväen näkökulmasta. Syyskuun alussa ilmestyy paikallishistorian tutkimisen tuloksena kirja ”Kun Pakila oli punainen – julkinen ja maanalainen työväenliike Pakinkylässä 1919-1944”.

”Kun Pakila oli punainen” kertoo siitä, miten Pakinkylässä pyrittiin parantamaan elinoloja, vietettiin arkea ja juhlaa, tehtiin työtä ja harrastettiin, järjestettiin julkista ja maanalaista toimintaa sekä selvittiin köyhyyden, laman, lapuanliikkeen ja sodan vuosista. Helsingin seudun punaisimpiin lukeutuneen alueen elämään kuuluivat myös Etsivä keskuspoliisi ja ilmiantajat, vainot ja vankilat. 

Julkistamis- ja keskustelutilaisuus

Kirjan julkistamistilaisuus on torstaina 7. syyskuuta klo 18 alkaen Pakilan työväentalolla (Lepolantie 19). Maija Hakanen esittelee tutkimustyönsä tuloksia. Kirjaa kommentoivat historiantutkija Seppo Aalto ja Pakila-seuran puheenjohtaja Raimo Rahkonen. Aalto palkittiin tietokirjallisuuden Finlandialla 2018 ja on kirjoittanut muun muassa Helsingin, Karkkilan ja Kuusankosken historiasta. Lauluja esittää Mikko Perkoila.

– Pyrin siihen, että kirjassa kuuluvat pakinkyläläisten punikkien ja punaorpojen, työväen yhteisrintaman toimijoiden sekä sodan ja fasismin vastustajien äänet vuosilta 1919-1944, kertoo Maija Hakanen.

Kustannusyhtiö TA-Tiedon julkaisema lähes 350 sivun kirja sisältää myös paljon kuvia paikallisesta historiasta.

”Kun Pakila oli punainen” on jatkoa vuosien 1917-1918 paikallishistoriasta kertovalle kirjalle ”Pakinkylän Punainen Kaarti” (2019). Maija Hakanen on tehnyt myös Pakilan työväentalon satavuotishistoriikin ”Salamasta se kaikki alkoi” (2017).

Teksti: Yrjö Hakanen

Kirjan kansi: Titta Lindström

Share