Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Blogit, Oulunkylä, Uutiset

Blogi: Kotona Oulunkylässä

Kasveja puutarhassa puutarhatyökalujen vieressä

Kuva: Timo Taulavuori

Syksy on parasta istutusaikaa

Tuliko kesällä mieleen, että olisi kiva saada enemmän marjoja omasta puutarhasta? Mikä voisi olla ihanampaa, kuin pistäytyä aamukasteen aikaan poimimaan tuoreita vadelmia, herukoita ja karviaisia omasta puutarhasta. Tai vaikkapa hunajamarjoja, karhunvatukoita ja kirsikoita. Ei muuta kuin tuumasta toimeen!

Syksy on oivallista aikaa puutarhakasvien istuttamiselle. Puut ja pensaat ehtivät hyvin juurtua syksyn kosteassa ja lämpimässä maassa ja pääsevät heti vahvaan kasvuun keväällä maan sulaessa. Syksyllä ei useimmiten ole samanlaisia kuivia kausia kuin alkukesästä, joten puutarhuri pääsee myös helpommalla, kun uutta taimea ei tarvitse jatkuvasti kastella.

Syksyllä voi istuttaa marjapensaita, hedelmäpuita, perennoja ja köynnöksiä lukuun ottamatta ehkä aivan kaikkein talvenarimpia kasveja, joiden istutus on parempi jättää kevääseen. Myös nurmikko itää paremmin syksyn kosteudessa. Täällä etelässä hyvää istutusaikaa jatkuu yleensä lokakuulle asti. Puutarhuria ilahduttavat myös syksyllä usein tarjouksessa olevat puutarhakasvit.

Puutarhaliitto järjestää jälleen syystaimijuhlan 1.-10.9. jolloin puutarhamyymälöissä on erilaisia tapahtumia ja tarjouksia. Tämän syksyn teemana on hyötypuutarha.

Marjapensaan istutusohjeet:

  • Marjapensaat tarvitsevat lämpöä ja valoa, eivätkä pidä seisovasta vedestä juurillaan. Suojainen rinne tai kohopenkki onkin oiva paikka marjapensaalle.
  • Vadelmat, herukat ja karviaiset istutetaan 5-15 cm taimipaakun pintaa alemmas.
  • Taimelle kaivetaan reilun kokoinen kuokka, lisätään uutta multaa sen pohjalle ja tiivistetään multa tallomalla.
  • Taimi asetetaan kuoppaan, kastellaan se kunnolla ja veden imeydyttyä täytetään kuoppa kompostilla parannetulla mullalla.
  • Istutusalue kannattaa peittää orgaanisella katteella, joka auttaa pitämään maan kosteana ja ehkäisee rikkaruohojen kasvua.
  • Jos on kuivaa, taimea pitää kastella ensin pari kertaa ja sitten kerran viikossa, syksyllä asia hoituu useimmiten sateilla. Vettä annetaan 10-20 litraa kerralla.

Teksti: Susan Wilander

Kuva: Timo Taulavuori

Share