Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Blogit, Pakilat, Uutiset

Pakila-Seuran blogi: Terveyskeskus ja koulukiusaus

Raimo Rahkonen

Raimo Rahkonen. Kuva: Esko Lukkari.

Syksy saapui Pakilaan ja toi syksyn kiireet. Pakilassa keskustelu terveyskeskuspalveluista ja kaavoituksesta käyvät vilkkaana. Uutena asiana Pakilan syksyyn nousi järkyttävä koulukiusaustapaus.

Pohjoisen Helsingin terveyskeskuskeskustelulla pontta antavat kaupungin rajut keskittämissuunnitelmat ja kaava-asioille Pakilan luonnetta muuttavan yleiskaavan soveltaminen. Molempia asioista taustoittavat Helsingin hyvin toiveikkaat väestökasvuennusteet ja toisaalta rakentamiseen ja asuntokaupan hyytymineen. Terveyskeskusverkon raju supistus sopii huonosti väestökasvuennusteisiin.

Pakila-Seura yhteistyökumppaneineen pyrkii järjestämään syksyn aikana uuden julkisen terveyskeskusverkostoa ja kaupunkisuunnittelua koskevan keskustelutilaisuuden. Tarkoituksena on saada tilaisuuteen puhujaksi merkittävä päättäjä kaupungilta.

Vuonna 2021 Helsingin väkiluku kasvoi 1 500 hengellä ja viime vuonna 5 571 hengellä. Tänä vuonna kasvun pitäisi Helsingin kaupunginkanslian ennusteen mukaan ponkaista jo 6 600 henkeen ja jatkua sitten samalla vauhdilla vuoteen 2030 saakka. Näin 700 000 asukkaan raja ylittyisi jo vuonna 2028. Vuodenvaiheessa 2021/2022 asukkaita oli 658 457.

Helsingin väkiluku on viime vuosina kasvanut vain ulkomailta muuton seurauksena. Ulkomaista työvoimaa Suomi tarvitsee, mutta istuva hallitus tiukentaa tulijoiden seulaa. Saa nähdä mitä se merkitsee Helsingin väestökasvun ennusteille.

Rakentamisessa ja asuntokaupassa on nyt suvantovaihe. Sen ei uskota jatkuvan kovin pitkään, mutta talouskasvulle povatut kituvuodet eivät lupaa hyvää bkt:sta niin riippuvaiselle rakentamiselle. Pakilassakin on juuri nyt tulossa myyntiin uusia kerrostaloasuntoja. Seuraavien rakennuskohteiden aloittamista asuntokaupan sakkaaminen lykkää aivan varmasti.

Pakila-Seuran oma kiinteistöhanke eli Pakin talon ostaminen kaupungilta on yhä kesken. Seura teki kaupungin hyväksymän ostotarjouksen talosta viime keväänä, mutta sen jälkeen emme ole kuulleet virallisesti kaupungilta asiasta yhtään mitään.

Epävirallisesti soittokierrosten jälkeen saimme selville, että kauppa oli kevään ajan kiinni tontin maaperätutkimuksista. Kaupunki halusi varmistaa, että tontilla ei ole rakennuksen käyttöä vaarantavia myrkkyjä. Uusien soittokierrosten jälkeen selvisi, että maaperätutkimukset oli tehty juhannuksen aikaan ja tontti sai puhtaat paperit.

Tuoreimman soittorumban jälkeen selvisi, että nyt kaupunki selvittelee Pakin talon mukana vuokrattavan tontin rajoja. Koska tämä toimenpide valmistuu, siitä meillä ei ole mitään tietoa.

”Talo elää tavallaan ja vieras käy ajallaan”, oli UKK:n tunnettu aforismi. Pakin talo on elänyt vuosia vahtimestari Eljas Kukkolan ja hänen Leena-vaimonsa komennossa. Syyskuussa aikakausi kuitenkin päättyi, kun pariskunta päätti ansiokkaan työrupeamansa talossa. Iso kiitos ja kumarrus heille. Hienosti toimitte.

Pakin talon vahtimestarina aloitti syyskuun alussa Pakilan ja Paloheinän asukkaille tuttu muusikko, pianisti Sergei Sokolov. Hänen parturi-kampaamoliikettä Paloheinässä pitävä Inna-vaimonsa auttaa miestään vahtimestarihommissa.

Pakila-Seura on jo pitkään valinnut Pakilan Kylätapahtumassa Vuoden Pakilalaisen. Tänä vuonna valinta osui muusikko, taiteilija Susanna Haavistoon. Hän on tuttu alueemme asukkaille paitsi julkisesta urastaan myös esiintymisistä monissa alueemme tilaisuuksissa. Onnittelut Susanna Haavistolle.

Lopuksi hyvin ikävästä asiasta. Paljon julkisuutta saanut harvinaisen törkeä koulukiusaamisjuttu on tapahtunut oman alueellamme sydämessä. Kiusaaminen meni niin pitkälle, että 10 hengen koulukiusaajan joukko tuli vuosikausia kiusatun pojan kotipihalle ja uhkaili jo perheen vanhempiakin ja teki kiinteistössä pientä ilkivaltaa. Pöyristyttävää.

Vastuu koulukiusaamisen lopettamisesta on meillä kaikilla, isovanhemmilla, vanhemmilla, koululla ja yhteisöillä. Asiasta pitää uskaltaa puhua, jututtaa nuoria rakentavasti ja koettaa kasvatuksellisesti ohjata oikealle tielle. Se on meidän yhteinen velvollisuus.

Teksti: Raimo Rahkonen
Pakila-Seura, puheenjohtaja

Kuva: Esko Lukkari

Share