Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Kulttuuri, Pakilat, Uutiset

Susanna Haavisto on Vuoden pakilalainen 2023

Neljä ihmistä Pakilan kylätapahtumassa

Vuoden pakilalainen 2023, Susanna Haavisto. Kuva: Lauri Raita

Vuoden pakilalainen 2023, taiteilija, näyttelijä Susanna Haavisto otti yleisönsä Pakilan Kylätapahtumassa 3.9. Pakilan ikioma taiteilija kiitti valinnastaan laulamalla kaikille tutun ”Tiedän paikan armahan rauhallisen ihan” tyylillä, jonka hän niin hienosti taitaa. Moni löysikin roskan silmänurkastaan.

Kulttuurin moniottelija, Susanna Haavisto on asunut perheineen Paloheinässä 39 vuotta ja viihtynyt laulunsa hengen mukaan erinomaisesti. Osa Haaviston lauluista on syntynytkin Paloheinässä. Hän on myös usein esiintynyt Pakilassa ja Paloheinässä erilaisissa konserttitilaisuuksissa mm. Paloheinä Soi -tapahtuman pääesiintyjänä.

Palkinnostaan Haavisto oli yllättynyt ja iloinen. Hän olisi halunnut tehdä siitä perhepalkinnon, mutta 4,6 kg painavan kiertopalkinnon kylkeen mahtuu kerralla vain yksi nimi. Nyt siellä on hänen nimensä monen muun ansioituneen pakilalaisen nimen jatkona.

Suuren yleisön tietoisuuteen Haavisto ponnahti näyttelijä Eija Ahvon kanssa Soitinmenot-nimisestä musiikkiviihdesarjasta 1980-luvulla. Soitinmenojen aikaan Haavisto irtisanoutui Helsingin kaupunginteatterista ja on sen jälkeen toiminut 37 vuotta freelancerina.

Esikoisalbuminsa Huomenna sinä tulet Susanna Haavisto julkaisi vuonna 1986. Vuonna 1992 hänet palkittiin Emma-gaalassa vuoden naissolistitulokkaana. Sittemmin hän on julkaissut kymmeniä laulutekstejä ja useita sooloalbumeita. Haaviston aviomies Juha Tikka on hänen tärkein työparinsa. Susanna sanoittaa ja Juha säveltää. Perheessä on kaksi aikuista poikaa ja kaksi lastenlasta.

Haavisto on toiminut myös Suomen ensimmäisenä Unicefin hyväntahdon lähettiläänä vuonna 1986.

Vuoden pakilalainen -kiertopalkinnon jakaneen Pakila-Seuran hallituksen jäsenen Matti Enrothin mukaan Susanna Haavisto on pakilalainen, koska kaikki Länsi- tai Itä-Pakilassa ja Paloheinässä asuvat ovat pakilalaisia hengeltään. Matti Enroth on kova puhumaan kuten tiedetään, mutta oliko joku tehnyt Kylätapahtumassa hänelle kepposen, kun Enrothin mikrofonista loppuivat patterit hieman kesken puheen. No sekään ei palkitsemistilaisuuden onnistunutta loppuun vientiä estänyt.  

Sää suosi Kylätapahtumaa. Paikalla oli eri arvioiden mukaan liki tuhat henkeä eli hieman viime vuotta enemmän. Uuden karhea Pakilan koulu kiinnostaa tulevien koululaisten vanhempia edelleen. Monipuolinen perinteinen ohjelmisto veti paikalle juuri lapsiperheitä. Pakila-Seura on yksi tapahtuman järjestäjistä.

Kylätapahtuman pääjärjestäjän LC Helsinki/Auroran edustaja Marja-Leena Turunen kiittää lämpimästi kaikkia tapahtumaa järjestämässä olleita yhteistyökumppaneita.
– Kylätapahtuma on hieno esimerkki alueemme yhteisöllisyydestä, Turunen toteaa. Hän osoittaa kiitoksensa myös runsaslukuiselle yleisölle, jonka ansiosta saatiin kerätyksi varoja klubin avustustyöhön. Tapahtuman tuotto käytetään kokonaisuudessaan alueen lapsi- ja nuorisotyöhön sekä vähävaraisten perheiden hyväksi.

Teksti: Esko Lukkari
Kuva: Lauri Raita

Share