Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Mielipiteitä, Uutiset

Mielipide: Vaihtoehtoinen suunnitelma Oulunkylän keskustalle

Piirros Oulunkylän keskustan asemakaavasuunnitelmasta

Vaihtoehtoinen suunnitelma Oulunkylän keskustan uudeksi asemakaavaksi. Kuva: Pauli Hyttinen

Tämä suunnitelma on vaihtoehtosuunnitelma tulevalle Oulunkylän keskustalle. Suunnitelman perustana on jo yleisesti hyväksyttyjen ilmastotavoitteiden tukeminen. Eli kunnossa olevia toimivia rakennuksia, kahta asemakorttelin asuinkerrostaloa lukuun ottamatta, ei pureta vaan tehdään tarpeelliset korjaukset sekä lisärakentamisella täydennetään uuden kokonaisuuden toimintaympäristöä hyväksi ja kelvolliseksi pitkälle tulevaisuuteen. Rakennuskulttuurin jatkumolla on arvo sinänsä, ei vain ko. paikalle vaan myös sen ympäristölle.

Suunnitelma tarjoaa keskustan mittakaavaan suhteutettuna kolme selkeästi erilaista maailmaa:

Ensiksi kauppakeskusrakennuksen uudet sisätilat. Nykyinen galleriakäytävä ja siihen välittömästi liittyvä uusi lasikattoinen sisätori sekä niiden ympärillä kahdessa kerroksessa avautuvat liiketilat luovat valoisan ja avaran tilan asiakkaiden liikkumiselle. Kerrosten välillä on leveä avoportaikko sekä liukuporras. Mahdollisuus on nykyisen pt-kaupan laajentaminen kaksinkertaiseksi tai toiselle nykyisen kokoiselle kaupalle. Kauppakeskukseen on sisäänkäynnit kolmelta suunnalta. Rakennukseen liittyy kaksi uutta asuinkerrostaloa kansipihoineen. Kirjastosta sekä 3-7 kerroksisesta asuintalosta, kirjaston yläpuolella, on mahdollisuus järjestää sisäyhteys sisätorille. Liiketilojen alla on parkkikellari huoltotiloineen. Tässä korttelissa vielä nuorisotalon ja terveyskeskuksen laajennukset sekä kaksi uutta asuinkerrostaloa. Viimeksi mainituille parkkikellari niiden välialueella.

Toiseksi asemakorttelin kuuden erillisen kerrostalon muodostama rinki jonka 1. kerroksen jalustaosassa kiertävät moninaiset palvelu- ja liiketilat, pikkuputiikit, kahvilat, ravintolat, leipomot, suutarit, parturit jne. Liiketilojen edessä kiertää leveä kävelyalue, jolle esim. kesäaikaan kahvilat voivat levittäytyä kalusteineen. Myös Rautavaaran puiston nurmialueita voisi ottaa siistiin kahvilatoimintaan. Kävelyalueiden ulkoreunalla hidastetut pyöräkaistat sekä pyörätelineryhmiä asiointikohteiden lähellä. Kävelyalueeseen liittyvät myös vanha asemarakennus, monitoimitori sekä rautatien alitukseen valokattoinen portaikko pyöräluiskineen. Rakennusringin talot madaltuvat portaittain terassimaisesti 7-3 kerrokseen aseman suuntaan. Suunnitelma ei halua jättää rautatieasemaa “selkänsä taakse” vaan pikemminkin kumartaa aseman suuntaan. Toinen syy on auringon suunta, jonka valo ja lämpö kohdistuvat rakennusringin sisäalueelle. Rakennusringin alla parkki-huoltokellaririnki.

Kolmanneksi rakennusringin sisäpuolella avautuva sisäpiha, vehreä keidas. Se on puolijulkista tilaa, jonne on pääsy neljän kulkukäytävän kautta. 1. kerros on asukkaiden yhteistiloja ja asuntojen sisäänkäynti myös pihan puolelta. Asuntovalikoima 1.kerroksen miniyksiöstä ylimmän kerroksen ateljeeasuntoon. Piha-alueesta on tehtävä erillinen suunnitelma jossa esim. huomioitava kaikenikäiset ja kuntoiset liikkujat.

Korttelit yhteensä 1060 asukasta (lisäksi mahdollista pieni määrä näköala-asuntoja 8. kerrokseen).        Uutta liike- ja palvelutilaa 10600 m2 (+ 900m2 poistuva laboratorio).

Teksti ja kuva: Pauli Hyttinen

Share