Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Blogit, Oulunkylä, Uutiset

Oulunkylä-Seuran blogi: Oulunkylän keskusta ja Tuusulantien bulevardisointi käsittelyssä

kantarelleja metsässä

Kuva: Marja Markko

Heti aluksi muutama tärkeä kaavoitukseen liittyvä asia.

Olet ehkä huomannut, että Oulunkylän keskustan asemakaava on syyskuussa ollut kaupunkiympäristölautakunnan käsittelyssä. Koko materiaali on nähtävänä Helsingin kaupungin Kerro Kantasi -palvelussa 30 päivän ajan. Asemakaavaa voivat kommentoida kaikki asiasta kiinnostuneet – yksityishenkilöt, taloyhtiöt, yhdistykset jne. Kannustan teistä jokaista tutustumaan suunnitelmiin, jotka tulevat muuttamaan Oulunkylän keskustan ilmettä huomattavasti, ja myös antamaan kommentit kaupungille. Suunnitelmaa on esitelty toisaalla tämän lehden sivuilla.

Tuusulantien bulevardisointi välillä Käpylä-Pakila on tulossa sekin lautakuntakäsittelyyn ilmeisimmin lokakuun lopulla. Kaavarunko saataneen kommentoitavaksi marraskuussa. Käpylän, Metsälän, Oulunkylän, Maunulan ja Pakilan kaupunginosayhdistykset ovat jo muutaman vuoden ajan yhdessä seuranneet suunnittelua ja myös toimittaneet kannanoton kaupungille. Lisäksi on luotu sivusto, josta löytyvät asiaan liittyvät, tähän asti julkaistut dokumentit. Löydät sen osoitteesta https://kaupunginosat.fi/kaupunkibulevardit/tuusulan-kaupunkibulevardi/. Suunnittelemme asukaskyselyn toteuttamista kaavarungon julkaisun jälkeen, joten seuraa sekä seurojen omia some-kanavia että mainittua nettisivua.

Syyskuuni alkoi mukavasti Suomen Kylät ry:n järjestämällä lähiruokaretkellä valtakunnallisena Lähiruokapäivänä. Retken mahdollisti Maaseutuverkosto, joka on EU:n maaseuturahaston rahoittama alusta maaseudun kehittäjille ja siitä kiinnostuneille. Kävimme neljässä kohteessa pääosin itäisellä Uudellamaalla. Itselleni oli täysin uusi ja kiinnostava kokemus vierailla Malmilla Green City Farmilla. He ylläpitävät vastuullisen osaamisen kaupunkipeltoa, joka tuottaa ekologisesti viljeltyjä yrttejä, juureksia ja syötäviä kukkia mm kaupungin huippuravintoloille. He toimivat yhdessä Perhon Liiketalousopiston kanssa opettaen kestävää viljelyä. Pellolla maistamamme yrtit olivat maultaan huomattavasti intensiivisempiä kuin kaupan hyllyltä poimitut.  Satoa on mahdollista ostaa myös kotiin. Mahtava paikka keskellä kaupunkia!

Haluan kertoa vielä toisesta matkamme kohteesta Lapinkylässä. Siellä sijaitsee 140 lehmän pihattonavetta vetäjänään nuori nainen, joka on sukutilan 11. viljelijä. Tilaan kuuluu myös peltoja, metsää, lampola ja taisi olla kanojakin. Oli kyllä hengästyttävää kuunnella, millaisen määrän työtä hän tekee yhdessä neljän muun henkilön kanssa tilan pyörittämiseksi. Hänenkin toimintansa perustuu luonnon ja eläinten kannalta kestäviin ympäristöratkaisuihin. Tämän viljelijän tapaaminen muistutti taas kerran oman maan ruoantuotannon tärkeydestä ja sen arvostamisesta.

Toivottavasti sinulla on ollut mahdollisuus nauttia sieni- ja marjaretkistä. Minä törmäsin kuvan mukaiseen kanttarellitaivaaseen Itä-Suomessa.

Teksti ja kuva: Marja Markko, pj Oulunkylä-Seura

Share