Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Oulunkylä, Uutiset

Kustaankartano 70-vuotta

Kustaankartano

Kuva: Heidi Hirsimäki

Kustaankartano täytti tänä vuonna 70 vuotta. Kustaankartanon 70-vuotista olemassaoloa on juhlistettu myös origami-paperitaittelun keinoin. Palvelukeskuksessa aloitti syyskuussa 2022 harrasteryhmä, jossa valmistetaan paperista taitellen koriste-esineitä.

Ryhmässä on mukana noin 30 henkilöä. Ryhmän yli puoli vuotta kestänyt suuri työkokonaisuus on ollut Kustaankartanon 70-vuotisjuhliin valmistettu yhteisöllinen paperiteos. Vapaaehtoisena toimiva Terttu Kiiskinen toi paperintaittelun palvelukeskukseen ja ryhmä ideoi teoksen yhdessä. Teos on esillä Kustaankartanon Kartanoravintolassa K-rakennuksessa.

Yhteisöllinen pallopaperitaideteos koostuu kymmenistä, jopa sadoista osista, jotka ovat moniulotteisia, geometrisiä origameja. Paperista taiteltuja origameja tehdään eri kokoisina, eri värisinä ja eri mallisina. Materiaalina on vanhoja nuottivihkoja, kirjojen sivuja, käytettyjä kirjekuoria, karttoja, kalenterin sivuja ja värikkäitä kopiopapereita

Paperintaitteluryhmä kokoontuu tiistaisin aamupäivällä. Työskentely tapahtuu ohjaajan ja yhteisöllisen ryhmän tukemana. Askartelun yhteydessä luonnollisesti keskustellaan lävitse kaikki päivän tärkeät ja vähemmän tärkeät asiat. Ryhmäläiset kommentoivatkin, että parasta ryhmässä ovat yhteisöllisyys ja yhdessä tekeminen. Kaikki paperin taittelusta kiinnostuneet seniorit ovat tervetulleita mukaan.

Kustaankartanon palvelukeskus

Kustaankartanon palvelukeskus on kohtaamispaikka helsinkiläisille eläkeläisille ja työttömille. Tilat ovat esteettömästi yhdessä kerroksessa ja lisäksi on erillinen liikuntasali. Samasta kerroksesta löytyvät ryhmätilat, kuntosali ja käsityötilat. Palvelukeskuksen yhteisissä tiloissa voi viettää aikaa esimerkiksi lukemalla Hesaria, tietokoneella netissä surffaillen tai tapaamalla ystäviä ja keittämällä kahvit porukalla. Tiloissa toimii myös kaupungin Helmet-kirjasto. Kirjaston henkilökuntaa on paikalla kahdesti viikossa, muuten asiointi hoituu joutuisasti automaatilla. Viikoittain palvelukeskuksessa kokoontuu myös kaikille avoimia ryhmiä, kuten pelikerho, avoin muistiryhmä ja vaihtelevia kädentaitojen ryhmiä. Perjantaisin voi istahtaa maksuttomaan perjantaikahvilaan, jossa on vaihtuvia aiheita ja luentoja.

Palvelukeskuksessa työskentelee sosiaaliohjaajia, jotka järjestävät tuettua ryhmätoimintaa esimerkiksi omaishoitajille, muistisairaille sekä yksinäisyyttä kokeville. Ryhmätoiminnan lisäksi sosiaaliohjaajaa voi tavata kahden kesken, jos tarvitsee apua lomakkeiden ja hakemusten täyttämisessä tai muuten vain, kun arjessa tulee kohdanneeksi haasteita.

Palvelukeskuksen fysioterapeutit opastavat alkuun kuntosaliharjoittelussa, järjestävät monipuolisia liikuntaryhmiä sekä ohjaavat tuettuja kuntosaliryhmiä. Fysioterapeutit antavat myös yksilöllistä terveys- ja liikuntaneuvontaa. Liikuntaryhmäpaikat ovat eniten tukea tarvitseville, joten ryhmiin hakeudutaan fysioterapeuttien kautta.

Palvelukeskuksessa kokoontuu säännöllisesti joukko vapaaehtoisia käsityön harrastajia. Vapaaehtoisten käsissä valmistuu Kustaankartanon seniorikeskuksen asukkaille esimerkiksi villasukkia ja lämpimiä peittoja. Palvelukeskukseen voi tulla myös omatoimisesti tekemään käsitöitä, kuten ompelemaan tai kutomaan mattoa. Ohjaaja on lähellä, kun apua tarvitsee, vaikka koneen lankojen laittamiseen.

Palvelukeskus on osa Kustaankartanon seniorikeskusta, jossa on ympärivuorokautista pitkäaikaista hoitoa, lyhytaikaisen hoidon yksikkö, arviointi- ja kuntoutusyksikkö, kriisiyksikkö ja päivätoimintayksiköt.

Teksti: Liisa Ruottinen, Maria Halonen ja Raimo Anttila.
Kuva: Heidi Hirsmäki

Share