Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Pakilat, Uutiset

Yhdessä kiusaamista vastaan, kunnioittavan kohtaamisen puolesta 

YKV kulkue

Pakilalaiset yhdistivät voimansa kiusaamista vastaan. Kuva: Laura Tyrväinen

Lapsiin ja nuoriin kohdistuva kiusaaminen ja väkivalta on puhututtanut viime aikoina eri puolilla Suomea. Erityisen lähelle se tuli, kun Ylen MOT-ohjelma kertoi syyskuussa vakavasta kiusaamistapauksesta Pakilassa. Tapaus sai alueen aikuiset huolestumaan ja monet kokivat tarvetta tehdä jotain konkreettista tilanteen parantamiseksi.

Syntyneen huolen myötä muodostui noin 350 aikuisen WhatsApp-ryhmä, jossa käytiin vilkasta keskustelua ja pian oli käynnissä erilaisia suunnitelmia. Alueen asukas Kati Tammensola ryhtyi luotsaamaan vapaaehtoisista vanhemmista koostuvaa ryhmää, joka yhteisvoimin suunnitteli ja organisoi sunnuntaina 22.10 Pakilassa pidetyn Yhdessä kiusaamista vastaan – kunnioittavan kohtaamisen puolesta -tapahtuman. Tilaisuus oli upea menestys, jossa tukensa asialle osoittivat suuri määrä artisteja ja muita tunnettuja henkilöitä. Yleisöä oli paikalla yli tuhat henkeä.

RESPECT – Kohtaa, kuuntele & kunnioita

Tapahtuman suunnittelun rinnalla lähti rakentumaan alueella asuvan yrittäjän Johanna Luttisen ehdotuksesta kiusaamisen ennaltaehkäisyyn tähtäävä pidempikestoinen yhteisprojekti RESPECT. Luttisen koordinoiman projektin ydintavoite on vahvistaa matalalla kynnyksellä kunnioittavan kohtaamisen taitoja.

RESPECT-projektissa on mukana joukko lasten ja nuorten parissa toimivia tahoja. Luttinen on luonut kokonaisuutta varten yksinkertaisen ja helposti sovellettavan toimintamallin, jota toimijat vievät osaksi omaa arkeaan. Laaja-alaisella yhteistyöllä halutaan viedä vahva välittämisen viesti lapsille ja nuorille. Projektille avataan myös Instagram-tili vuoden 2024 alussa. Somekanavassa tuodaan projektin lisäksi näkyville jo nyt toimijoiden arjessa tehtävää hyvää ja arvokasta työtä. 

Kaikki mukana olevat toimijat päättivät, ettei tällaiselle projektille laiteta päättymispäivämäärää. Aihe on aina ajankohtainen ja tärkeä. RESPECT-projektia on toteutettu vapaaehtoistyönä. Upean visuaalisen ilmeen takana on graafinen suunnittelija Laura Tyrväinen. Tekstin osalta apua saatiin kustannustoimittaja Mari Hyypiältä.

Yhteistyön voiman ja säännöllisen vaikuttamisen myötä toimitaan yhdessä kunnioittavan kohtaamisen puolesta. Projektissa on mukana: Pakilan seurakunta, Helsingin NMKY Koripallo, Liiku, Leiki ja Loista, Sankaritaidot Oy, Karhu-Kissat, Kaskipartio, HIFK U15 jääkiekkojoukkue, MLL Pakilan yhdistys, Havukka-Pakilan vanhempaintoimikunta, IF Gnistan, Helsingin Luistelijat ry., Pakilan veto, Pakilan ala-asteen vanhempainyhdistys ry, Torpparinmäen koulun vanhempainyhdistys, Helsingin Palloseura – HPS, Pakinkylän VPK:n nuoriso-osasto, HAC – Helsinki Athletic Cheerleaders, Golden Spirit, PNV. Projektin kummina toimii Cope Oy. 

Lisätiedot RESPECT-projekti, Johanna Luttinen johanna@liikuleikiloista.fi

Teksti: Tuija Mäki & Johanna Luttinen

Kuva: Laura Tyrväinen

Share