Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Oulunkylä, Uutiset

Ääni nuorille!

Nuoria istumassa pöydän ääressä ja keskustelemassa

Nuorisotyönohjaaja Mia Mod luotsaa Vaikon kokousta ryhmän alkuaikoina vuonna 2019. Kuva: Johanna Elo

Viisi vuotta sitten kokoontui Oulunkylän seurakunnan ensimmäinen Vaiko eli vaikuttajakokous, avoin nuorten ryhmä, jossa sai vaikuttaa asioihin seurakunnassa. Ensimmäiseksi nuoret tilasivat itselleen hupparit omalla logolla, sisustivat nuortentila Kakkoselle uuden ilmeen ja suunnittelivat nuorille toimintaa.

Sittemmin Vaikon edustajat ovat osallistuneet uusien työntekijöiden rekrytointeihin ja seurakunnan strategian valmisteluun. Vuoden 2024 alusta nuorten edustajalla on pysyvä läsnäolo- ja puheoikeus seurakuntaneuvoston kokouksissa. Seurakuntaneuvosto päättää muun muassa seurakunnan taloudesta, virantäytöistä ja strategiasta. Jo nyt on huomattu, että nuorten ottaminen mukaan päätöksentekoon antaa jotain hyvää kaikille osapuolille.

Kirkollinen päätöksenteko saattaa rivikansalaisen näkökulmasta näyttäytyä kaukaiselta ja epämääräiseltä. Nuorten saaminen sellaiseen kuvioon mukaan vaatii pitkäjänteistä työtä.

Nuorten motivoiminen yhteiskunnalliseen tai seurakunnalliseen vaikuttamiseen lähtee liikkeelle siitä, että nuorella on ympärillään ihmisiä, jotka ovat kiinnostuneita hänen mielipiteestään. Nuorella tulee ensin olla kokemus siitä, että hän on päässyt vaikuttamaan omaa elämäänsä koskeviin asioihin. Kun ääni on näin avattu, siitä on helppo laajentaa perspektiiviä isompiin asioihin.

Nuorilla on voima muuttaa maailmaa ja avartaa meidän aikuisten näköaloja. Ollaan siis kuulolla!

Teksti ja kuva: Johanna Elo,
Oulunkylän seurakunnan viestijä

Share