Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Blogit, Oulunkylä, Uutiset

Blogi Hilkka Ahde: Liukastelua ja pörssisähköä

Hilkka Ahde

Hilkka Ahde.

Muoti ei ole koskaan kiinnostanut minua, sillä asuhankintani perustuvat mukavuuteen ja käytännöllisyyteen. Vaan kerran minuun iski turhamaisuus valmistautuessani jälleen kerran linnan juhliin. Meillä oli kotona vain puolipeili ja kiipesin kokonaisuuden nähdäkseni korkkareissani vessanpöntön kannen päälle. Keimailin siinä sillä seurauksella, että toinen jalkani sujahti kannen läpi pönttöön. Voitte kuvitella sen kivun ja tuskan, kun vedin jalkani ylös rikkoutuneen muovikannen repiessä pohkeeni verille!

Käytännöllisyys on ollut valttia myös alkuvuoden säissä. Hyppäys paukkupakkasista suojakeliksi ja päinvastoin asettaa haasteita talvikunnossapidolle, kun jalkakäytävät muuttuvat luistinradoiksi. Silloin nastakengät ovat olleet ainoa oikea valinta tyylikkyyden kustannuksella.

Kuntalaisilta tulleen vihaisen palautteen mukaan jalkakäytävien hoito on jäänyt retuperälle, koska pyöräilybaanat on asetettu ensisijaiseksi. Pyöräilijät puolestaan kokevat pyöräväylien kunnossapidon suorastaan laiminlyödyksi. Koska itse pyöräilen vain kesäisin, on minun mahdotonta todentaa väitettä. Sen sijaan jalkakäytävillä olen liukastellut ja itsekin närkästynyt, jos hiekoitus ei heti juuri nyt ole kunnossa. Lonkkaleikattuna kun kammoan kaatumista.

Kaupungin yleisen tyytyväisyystason mittauksen mukaan puolet jalankulkijoista, mutta lähes 80 prosenttia pyöräilijöistä ovat tyytymättömiä talvikunnossapitoon. Vastakkaisasettelu on tässä tapauksessa hedelmätöntä. Ennemminkin tulee miettiä, kuinka sekä kävelijät että pyöräilijät saadaan tyytyväisiksi.  Tämä on valtava haaste kaupungille. Oppia voisi hakea esimerkiksi Oulusta, jossa jalkakäytävien ja pyöräteiden talvikunnossapito on kunnia-asia. Siellä sitä ei koeta kustannukseksi vaan investoinniksi, joka tulee takaisin mm. terveyshyötyinä.  

Toinen mieltäni askarruttanut asia kuluneen talven aikana on ollut paljon puhuttu pörssisähkö. Tiedän, että kuluttajia on houkuteltu vaihtamaan kiinteät sopimukset pörssisähköön jopa perään soittamalla kiinteän sopimuksen solmimisen jälkeen. Olen pohtinut asiaa kansanterveyden kannalta, sillä tuntemani pörssisähkön käyttäjät tuntuvat kärsivän uni- ja nukahtamisongelmista, kun usein keskellä yötä on herättävä pyykkäämään, imuroimaan tai jopa saunomaan halvan sähkön aikana.  Kuinka paljon tämä pitkällä aikavälillä mahtaa vaikuttaa kansalaisten yleiseen terveydentilaan? Tutkijoiden mukaan kun epäsäännöllinen ja katkonainen yöuni on myrkkyä.

Tai sitten asian voi ratkaista kuten erään tuttuni hintatietoinen vanhapoika tekee; tuo viikoittain pyykkinsä äitinsä pesukoneeseen, samalla saunoo ja nauttii vielä päälle äidin loihtimat herkut.

Teksti ja kuva: Hilkka Ahde

Share