Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Blogit, Oulunkylä, Uutiset

Blogi: Kotona Oulunkylässä

Kotona Oulunkylässä

Mitä kuuluu asuntokaupalle Oulunkylässä?

Meillä Siltavoudintiellä oli mielenkiintoinen vuosi 2023. Viimeiset kuukaudet kauppa on käynyt jälleen vinhasti, vaikka alkuvuosi oli koko alueen asuntokaupassa hiljainen. Joulukuussa Oulunkylässä asuntokaupoissa ensiasunnon ostajien osuus oli lähes puolet ja kauppaa tehtiin yli 50 % enemmän kuin vuotta aiemmin. Tyypillisin ensiasunnon ostajan ostama kohde oli kaksio tai kolmio. Myös neljän ja jopa viiden huoneen koteja ostettiin enemmän kuin yksiöitä. Ensiasunnon ostajien kanssa juostiin joulukuussa aikaa vastaan, jotta kaupat saatiin tehtyä ennen vuodenvaihteen varainsiirtoveromuutosta. 

Millaisilla hinnoilla kauppoja nyt syntyy?

Oulunkylän asuntojen keskineliöhinta on nyt pitkästä aikaa laskenut alle 4000 euron, 3800 euroon. Asuntojen hinnat ovat Oulunkylässä laskeneet vuoden 2019 tasolle. Yhteensä kahden viimeisen vuoden aikana hinnat ovat laskeneet 10-15%. Korona-aika nosti asuntojen hintoja hurjasti, kun taas Ukrainan sota, inflaatio ja korkojen nouseminen ovat laskeneet hintoja. Toki täytyy muistaa, että neliöhinnat vaihtelevat runsaasti eri kodeissa, täältä meiltä kun löytyy kaiken ikäisiä, kuntoisia ja kokoisia koteja erilaisissa taloyhtiöissä.

Tehtyjen asuntokauppojen määrät Oulunkylän asuntomarkkinoilla vähenivät 2023 kerrostaloissa peräti 39% ja rivitaloissa laskua oli 33 %. Nuo ovat hurjia lukuja, me Oulunkylän Kiinteistömaailmassa menimme tosin tässä vähän vastavirtaan, meillä tehtyjen kauppojen määrä kasvoi edellisvuoteen verrattuna. Helpolla ei onnistuminen tässä tullut, välillä tehtiin ympäripyöreitä päiviä.

Kerrostaloasunnon keskimääräinen myyntiaika Oulunkylässä on noussut selvästi, ja oli vuonna 2023 106 päivää. Rivitaloissa myyntiaika pidentyi 64:stä päivästä 85 päivään.

Millä keinoin asuntoja myydään vuonna 2024?

Alueemme asuntokauppaa ovat jumittaneet ostotarjoukset, joissa ehtona on ollut tarjouksen tekijän oman asunnon myynti. Vuoden lopussa asuntokauppoja tehneet ensiasunnon ostajat ovat nyt vapauttaneet näitä jumiutuneita kaupan ketjuja, mikä luo Oulunkylään perheasuntojen kauppoja pitkälle kevääseen.

Onnistuneen asuntokaupan ainekset tällä hetkellä ovat hyvin tehty markkinointi, tarjousneuvottelujen kärsivällinen läpivienti, realistisesti asetettu hinta ja ostamisen esteiden raivaaminen – oli sitten kyse teknisistä selvityksistä, oman asunnon myynnistä tai rahoituksesta. Alalta on poistunut paljon yrityksiä ja toimijoita, asiantuntijuus ja kokemus korostuvat tässä ajassa.

Vuosi 2024 taitaa olla käännevuosi asuntomarkkinoilla, kun ennätyslaskusta käännytään kohti normaalia. Paluu normaaliin voi tapahtua nopeasti, kun pitkän hiljaiselon jälkeen ihmisille on syntynyt patoutunut tarve vaihtaa asuntoa ja korotkin saattavat lähteä laskuun. Kohti kevättä ja muutenkin valoisampia aikoja!

Teksti: Markku Kilpeläinen, Kiinteistömaailma Oulunkylä-Käpylä, toimitusjohtaja

Share