Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Oulunkylä, Uutiset

Jacob Södermanin muistopuu Oulunkylässä korvataan uudella

Kuvassa on korkea kuusi

Jacob Södermanin muistokuusi kasvaa Pikkukosken uimarannan parkkialueen kupeessa. Puu on ikäisekseen kuuseksi pitkä ja paksurunkoinen, mutta valitettavan huonokuntoinen. Kuva: Juha Raisio

Entisen oikeusasiamies Jacob Södermanin muistokuusi Helsingin Oulunkylässä kaadettiin joulukuun alkupuolella. Huonokuntoisen kuusen tilalle istutetaan uusi puu, ja vanha pääsee palvelemaan lähimetsän lajikirjoa lahopuuna.

Södermanin lapsuudenystävät nimesivät Pikkukosken uimarannan lähistöllä sijaitsevan kuusen muistopuuksi ”Jaken” 60-vuotispäivänä 19.3.1998. Kuusella on nyt ikää 100–120 vuotta, ja nykyisin 85-vuotias Söderman on itse kiivennyt samaiseen puuhun jo 10-vuotiaana.

Kuusen latvus on ikääntymisen seurauksena alkanut harsuuntua, ja rungon pihkavuoto kielii kaarnakuoriaisista. Heikkokuntoisen puun tilalle istutetaan uusi kuusi, ja muistolaatta jää paikalleen. Vanhalle puulle löytyy lähistöltä paikka lahopuuna eli se tarjoaa tärkeän elinympäristön monille metsän pieneliöille, hyönteisille ja sienille.

Jacob Söderman (s. 19.3.1938) on oulunkyläläislähtöinen poliitikko, joka on toiminut muun muassa SDP:n kansanedustajana, oikeusministerinä, eduskunnan oikeusasiamiehenä sekä Euroopan oikeusasiamiehenä.

Teksti ja kuva: Juha Raisio, puuasiantuntija Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Share