Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Oulunkylä, Uutiset

Oulunkylän yhteiskoulu palkittiin jälleen Vihreällä lipulla

krookus kukkii nurmikolla

Krookukset ovat kevään ensimmäisinä kukkijoina tärkeitä ravinnonlähteitä pölyttäjille. Kuva: Ida Forssell

Ympäristökasvatusjärjestö FEE Suomi on myöntänyt OYK:lle jatko-oikeuden käyttää Vihreää lippua osoituksena korkeatasoisesta, suunnitelmallisesta ja osallistavasta ympäristökasvatustyöstä joulukuuhun 2025 saakka. Yhteiskoululle myönnettiin ensimmäisen kerran Vihreä lippu jo keväällä 2021.

Vihreä lippu on kansainvälinen kasvatusalan ympäristöohjelma ja sertifikaatti, jossa lapset ja nuoret muuttavat toimintayksikkönsä arkea kestävämmäksi teema kerrallaan, yhdessä opettajien ja kasvattajien kanssa. Samalla he saavat kokemusta yhteisiin asioihin vaikuttamisesta, kestävän tulevaisuuden rakentamisesta ja ympäristöongelmien ratkaisuista.

Vihreä lippu on osa kansainvälistä Eco-Schools-ohjelmaa, maailman suurinta koulujen ja päiväkotien kestävän kehityksen verkostoa, joka toimii 73 maassa. Suomessa Vihreässä lipussa on mukana jo 105 000 lasta ja nuorta sekä 11 000 opettajaa ja kasvattajaa.

Oppilaista ja opiskelijoista muodostettu ympäristöryhmä valitsi koulun toisen Vihreä lippu -hankkeen teemaksi luonnon monimuotoisuuden. Teeman ympärille suunniteltiin paljon erilaisia tietoiskuja, kampanjoita ja muuta ohjelmaa. Teema näkyi myös luonnollisena osana useimpien oppiaineiden opetusta. Hankkeessa panostettiin erityisesti tietoisuuden lisäämiseen ja ruokahävikin vähentämiseen.

Hankkeen aikana ympäristöryhmän jäsenet tekivät monenlaisia pieniä ja suurempia tempauksia. He mm. istuttivat koulun pihalle kevätkukkien sipuleita pörriäisten ravinnoksi. Tietoisuuden lisäämiseksi vappuna oppilaat järjestivät tempauksen, jossa opetettiin oikeaoppista jätteidenlajittelua. Muissa tietoiskuissa opeteltiin tunnistamaan vieraslajeista ja kerrottiin niiden torjunnasta. Koulu myös osallistui YLEN Miljoona roskapussia -keräykseen. Lisäksi yhteistyössä ruokalan kanssa järjestettiin useampia ruokahävikin vähentämiseen tähtääviä tempauksia. Ruokahävikkiä onnistuttiin vähentämään joka kerta.

Hanke on toteutettu oppilaslähtöisesti ja opettajat ovat toimineet vain tukena hankkeen toteuttamisessa. Opettajan näkökulmasta on ollut hienoa olla tukemassa ja kannustamassa oppilaita ympäristöstä huolehtimisessa.
-Oppilaiden mielestä parhaiten onnistuneet tempaukset olivat ruokahävikin vähentäminen, informatiiviset aamunavaukset koko koululle sekä kevätkukkien istuttaminen koulun pihalle, toinen ohjaava opettaja Auli Maso kertoo.

Teksti ja kuva: Ida Forssell, hankkeen ohjaava opettaja OYK

Lisätietoa Vihreä lippu -ohjelmasta: www.vihrealippu.fi

Share