Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Blogit, Oulunkylä, Politiikka, Uutiset

Blogi Sini Korpinen: Sopimukset on tehty noudatettavaksi – myös Palmian kanssa

Sini Korpinen

Sini Korpinen. Kuva: Mikko Mäntyniemi

Olen kirjoittanut Oulunkyläiseen ennenkin tästä aiheesta, nimittäin päiväkotien pihojen kunnosta. En tiedä, onko se orastavan keski-ikäisyyteni mukanaan tuomaa varovaisuutta vai onko aidosti niin, että tämä talvi on ollut hengenvaarallisen liukas. Mutta yhtä kaikki: Päiväkotien pihat ovat olleet jälleen tänä keväänä aivan karmeita surmanloukkuja.

Lapseni on eräässä päiväkodissa Koskela-Käpylä-alueella. Kun helmikuun alussa hain häntä, kaaduin vaunukatoksella ja löin pääni maahan. Kuului sellainen kopsahdus, että kaikki pihassa olleet varhaiskasvattajat kääntyivät katsomaan. He hoitivat asian täydellisesti: Tiedustelivat vointini, tarkastivat pääni ulkoisten vammojen varalta, tarjoutuivat soittamaan ambulanssin. Sitä ei onneksi tarvittu, vaikka tilanteessa oli kaikki katastrofin ainekset. Päiväkodin johtaja soitti minulle vielä seuraavalla viikolla selvittääkseen tilannetta. Kävi ilmi, että he olivat jo pitkään yrittäneet saada huoltoa – siis Palmiaa – tarttumaan toimeen erittäin liukkaan pihan kanssa.

En voinut uskoa korviani.

Tiedän sattumoisin, koska olen kasvatuksen ja koulutuksen lautakunnassa, että oman lapseni päiväkoti ei ole tässä tuskassa yksin. Kaverini hoitavat pihojen hiekoituksia lapsia viedessään. Vaikutukset ovat sitä paitsi myös laajempia kuin vain pihan kuntoon liittyviä. Toimialalta kuulin esimerkiksi, että jotkut iäkkäät sijaiset ovat kieltäytyneet sijaisuuksista kertoen, että pihojen kunto pelottaa. Ymmärrettävästi pelottaa. Tämä ei ole kenenkään etu – me tarvitsemme jokaisen osaavan sijaisen, jonka voimme saada.

Kun kuulin päiväkodin johtajan pitkäaikaisesta keskustelusta isännöitsijän ja huollon kanssa, olin heti yhteydessä toimialalle. Ei voi olla niin, että kun ongelma on yhteinen – ympäri kaupunkia lapset ja aikuiset liukastelevat päiväkotien pihoissa – yksittäiset päiväkodit ja niiden johtajat tuskailevat yksin Palmian huonon palvelutason kanssa. Näillä ihmisillä on muutakin tekemistä kuin pyytää ja anoa palveluntuottajia täyttämään oma osuutensa sopimusehdoista, mikä on – ymmärtääkseni – kuitenkin solmittujen sopimusten idea.

Tarvitaan toimialan johtajuutta. On voitava sanoa, että sopimukset on tehty noudatettaviksi. Ja on uskallettava vaihtaa palveluntuottajaa, jos homma ei toimi. Näin vaikkapa yritysmaailmassa toimitaan. Ei huonoa palvelutasoa tarvitse hyväksyä. Tarvitaan myös kunnon sanktioita. Jos huolto ei toimi, kaupungin pitää olla oikeutettu hyvityksiin. Tässä pitää olla tiukkana. Kyse on kaupunkilaisten ja työntekijöidemme turvallisuudesta.

Minulla oli tuuria. Selvisin kipeillä kaula- ja niskalihaksilla. Toivon, että ei vaadita kenenkään vammautumista ennen kuin viranhaltijat pistävät Palmian kanssa kovan kovaa vastaan.

Teksti: Sini Korpinen, kaupunginvastuuston jäsen (Kok.)

Kuva: Mikko Mäntyniemi

Share