Kale Puonti on kirjoittanut jo aiemmin viisi rikosromaania. Nyt ilmestynyt Joni (Bazar, 301 s.) on aihepiiriltään jatkoa edellisille. Kirjoittaja Kale Puonti on eläkkeellä oleva poliisi Helsingin poliisilaitokselta. Kaikki kirjat käsittelevät tavalla tai toisella kirjoittajalle tuttua aihepiiriä ja ympäristöjä. Kale Puonnin ”Fadi” palkittiin Vuoden Johtolanka -tunnustuspalkinnolla.
Joni tuo esille Helsingin jengirikollisuutta, ulkomaalaissyntyisten elämää ja monenlaista elämän kirjoa. Sujuvasti kirjoitettu teos kuvaa osuvasti poliisilaitoksen ja poliisien sisäisiä suhteita. Poliisien sisäiset keskustelut, asenteet maahanmuuttajiin, puhdas rasismi tulee kahvipöytäkeskusteluissa henkilöistä riippuen suoraan tai peitetysti esille . 300-sivuisen kirjan sisällöstä paras osa ovat kuvaukset poliisien keskinäisistä väleistä.
Tapahtumiltaan Joni on tavanomainen jännityskirja. Kaksi ulkomaalaistaustaista miestä löydetään ammuttuina. Onko jengien välinen sota alkamassa? Poliisien tutkintaan tulee kuitenkin aivan uusia tutkintalinjoja. Ökyrikas purjeveneilijä on pitänyt veneellään Helsingin satamalaiturissa omia hauskoja kesäisiä pirskeitä, joissa ovat iloa tuoneet niin naiset kuin huumeetkin. Ylimielinen herraspoika kytkeytyy laajempaan huumerikollisuuteen. Veneellä vieraita ilahduttanut nainen taas siivoaa päätyökseen Pasilan poliisilaitosta. Tämä sivujuonne on kirjan epäuskottavin. Se on myös kirjailijalle aika helppo ratkaisu, johon liittyy voimakkaan rasistisen poliisin ase.
Syyllisten selvittämisessä poliisilla on välillä hommat pahasti hukassa, eri tutkintalinjoja on riittämiin kuten myös asioiden ratkaisijoiden mielipiteitä. Poliisien keskustelut työpaikalla Pasilassa ovat herkullisen kuvaavia.
Loppuratkaisu on epäuskottava tai sitten poliisien tyhmyyttä korostava. Poliisi vahtii, mutta pääepäilty karkaa! Helsinkiläiselle lukijalle Joni tarjoaa monipuolisen kattauksen Helsingin eri kaupunginosiin, vähän Helsingin maalaiskunnassa, Vantaallakin, poiketen. Sujuvaa luettavaa.
Teksti: Pekka Hurme