Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Blogit, Pakilat, Uutiset

Blogi Pakila-Seura: Pakilantiellä sattuu ja tapahtuu koko ajan

Raimo Rahkonen

Raimo Rahkonen. Kuva: Esko Lukkari.

Pakilantiellä sattuu ja tapahtuu. Tieto Pakilan Kukkatalon tontille tulevasta kahdesta kerrostalosta tuli täytenä yllätyksenä. Yksi Länsi-Pakilan maamerkeistä poistuu, kun hyvin palvellut ja pidetty alan erikoisliike poistuu.

Hyvin toimineen palveluyrityksen lähtö jättää tietenkin aukon markkinaan ja on mahdollista ja toivottavaa, että aukko täyttyy jollakin tavalla. Kerrostalojen virta Pakilantien varteen antaa toki karvaudestaan huolimatta mahdollisuuden alueen palvelujen monipuolistumiseen.  Se on jonkinlainen lohtu, kun murehdimme alueen pientalovaltaisuuden murenemista.

Uuden italialaisravintolan ilmestyminen hiljattain Pakilantien länsipuolelle nousseen kerrostalon kivijalkaan on otettu alueella tietenkin tyytyväisenä vastaan. Siitä kertoo asiakaskuhina ravintolassa.

Mutta samalla kun uutta rakennetaan, jotain vanhaakin voi palata Pakilaan. Helsingin kaupunki tiedotti äskettäisin, että entisen Marian sairaalan alueelta purettavat kaksi 1890-luvun hirsirakennusta siirretään Itä-Pakilaan Mikkolantien ja Mikkolankujan kulmatontille.

Itä-Pakilaan siirrettävän Kulkutautipaviljongin ja Desifiointivierasmajan on ostanut yksityishenkilö, joka aikoo ottaa uudelleen pystytettävät rakennukset asuinkäyttöön. Aikamoinen kulttuuriteko! Ratkaisu sairaalarakennusten purkulupaan piti lehtitietojen mukaan hakea aina korkeimmasta hallinto-oikeudesta saakka.  

Suomessa vanhojen historiallisten rakennusten purkaminen, siirtäminen ja uusiokäyttö on jokseenkin harvinaista. Meitä vanhemmissa kulttuurimaissa, vaikkapa Ruotsissa tai Isossa-Britanniassa sitä on harrastettu paljon enemmän ja paljon pitempään. Malli vaatii tietenkin rahaa ja rakkautta vanhoihin rakennuksiin, mutta rakennuskulttuurin kannalta se on todella hienoa.

Aasinsilta Marian sairaalan puurakennuksista Pakin taloon on lyhyt. Pakin talon ostoasiasta ei ole tosin uutta kerrottavaa. Kaupunki pohtii asiaa eikä Pakila-Seuraan ole oltu yhteydessä. Sen sijaan Laajasalo-Degerö Seura on ollut konsultaatiomielessä yhteydessä Pakila-Seuraan. Laajasalo-Seura vuokraa juhlatalona käytettävää Ylistaloa Helsingin kaupungilta ja kaupunki olisi valmis myymään Helsingin neljänneksi vanhimman puutalon, Ylistalon seuralle. Pakin talo on se kolmanneksi vanhin.

Kaupunginosayhdistysten yhteistyö on tiivistynyt viimeisen parin vuoden aikana. Tuusulantien bulevardisoinnin ja terveyskeskusten verkoston karsimisen vastustaminen on saanut yhteistyöhön vauhtia. Helka koko kaupungin kaupunginosayhdistysten kattojärjestönä on valitettavasti niin hajanainen toimija, että vain yhdistysten alueellisella yhteistyöllä tuntuu olevan oikeasti merkitystä.   

Pakila-Seuralla on vähintään hyvä puheyhteys Oulunkylän, Maunulan ja Pukinmäen vastaaviin kaupunginosayhdistyksiin, mutta yhteistyössä on toki rutkasti parantamisen varaa. Asianlaidan tunnistavat kaikki, mutta ns. savolaisen projektin mallilla silti mennään. Esimerkiksi kaava-asioissa kaupunki uskoo vain joukkovoimaan ja siksi tiiviimmälle yhteistyölle on tarvetta.

Teksti:

Raimo Rahkonen
Pakila-Seura hallituksen pj.

Kuva: Esko Lukkari

Share