Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Uutiset

Huonekasvien virkistyspäivän aika!

Kotona Oulunkylässä

Kevätauringon pilkistäessä ikkunoista on aika vetreyttää huonekasvit eloon talvihorroksestaan. Valon lisääntyminen saa kasvit uuteen kasvuun ja siihen ne tarvitsevat ravinteita sekä vettä. Jos kasvi on jo täyttänyt juurillaan vanhan ruukkunsa tai multa tiivistynyt yhdeksi kokkareeksi, josta kasteluvesi juoksee saman tien läpi, on jo korkea aika ryhtyä huoltotoimenpiteisiin.

Huonekasvin huolto:

  • Kastele kasvi kunnolla jo edellisenä päivänä
  • Varaa hyvä työskentelytila – suojaa pöytä vahaliinalla, kaada multaa saaviin ja kostuta se nihkeäksi, ota esille puhtaat vaihtoruukut, moka, sekatöörit tai sakset ja suihkupullo
  • Ota tukeva ote varresta, kopauta ruukun kylkeen ja nosta kasvi ulos ruukusta. Kaktukseen voit tarttua rullaksi kiedotulla sanomalehdellä tai grillipihdeillä.
  • Poista juurista tiivistynyt ja kokkareinen multa. Avaa kerälle kiertyneet juuret.
  • Laita ruukkuun multaa niin, että kasvi tulee samalle korkeudelle, jossa se aiemmin oli. Täytä sitten ruukku mullalla kasvin ympäriltä ja painele kevyesti multa ruukkuun. Jätä ruukun yläreunan ja multapinnan väliin parin sentin kasteluvara.
  • Aloita lannoittaminen noin kuukauden kuluttua mullanvaihdosta.
  • Leikkaa tarvittaessa kuivat lehdet ja liian pitkät varret.
  • Jos kasvi on talven aikana pölyttynyt, kunnon suihkutus virkistää sitä hyvin. Ruukku kannattaa asettaa noin 45 asteen kulmaan ja suihkutella vain kasvin varsia ja lehtiä, jotta multa ei kastu liikaa.

Teksti: Susan Wilander

Share