Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Blogit, Oulunkylä, Uutiset

Blogi Ilkka Taipale: Kansa on pidettävä kasassa

Ilkka Taipale, Pertti Nisonen

Ilkka Taipale. Kuva: Pertti Nisonen.

Toisen maailmansodan aikana Puolassa oli neljä maanalaista armeijaa; kommunistien, sosialistien, talonpoikien ja porvareiden. 13-vuotiaana Jazek Wilczur liittyi sosialistien armeijaan. Hän näki kukkuloilta molempien vanhempiensa hirttämisen. Itse hän joutui vankilaan 113 lapsisotilaan joukkoon. Vain kaksi jäi henkiin. Hänestä tuli natsirikosten päätutkija Puolassa. Arkistossaan hänellä oli aiheesta 6000 kirjaa ja 60 000 lehtileikettä.

Suomen Rauhanliitto järjesti 1984 maailman ensimmäisen kansainvälisen kokouksen lapsen ja sodan kaikkinaisista suhteista. Jacek oli mukana. Hypätessään kokouspaikan, Siuntion kylpylän uima-altaaseen hän teki ristinmerkin. Kysyin, milloin sosialistit ovat tehneet ristinmerkin. Hän vastasi: Kansa on pidettävä kasassa. Ja lisäsi: Olen laskenut tähän asti unissakin vain murhaajia. Tämä kokous parantaa minun haavani!

Kun Suomi oli kovimmillaan Talvisodassa, solmittiin sen aikana ns kolmikantasopimus valtion, työnantajien ja ammattiyhdistysliikkeen kanssa. Kansa piti pitää kasassa – ja kansa yhtyi –

vain 21 vuotta sitä jakaneen sisällissodan jälkeen. Kaikki työtä ja sosiaalipolitiikkaa koskevat sopimukset päätettiin tehdä yhteisneuvotteluin. Juuri sosiaalipolitiikalla loimme nyky-Suomen perustan.

Nyt ollaan taas Temppelin harjalla – vaarallisessa paikassa. Maamme turvallisuutta yritetään sotilaallisin keinoin parantaa. Kuitenkin Suomen päävaarana ei ole naapurivaltiomme, vaan sisäinen jakautumisemme niihin, joilla on ja niihin, joilla ei ole, patriiseihin ja plebeijeihin. Kolmikantasopimus, yhtenäisyytemme eräs perusta on murtumaisillaan.

Aleksanteri Suurta pyydettiin avaamaan Gordionin solmu. Hän ei vaivautunut, vaan miekallaan

halkaisi sen. Sama toistuu parhaillaan Suomessa – ja väkivaltaisemmin Ukrainan sodassa.

Suomessa olisi laitettava jäitä hattuun.  Kerran koittaa rauhantila. Sitten on avattava jälleen suhteet. Miksi lakkauttaa ne nyt kokonaan, tieteen ja taiteenkin alalla. Suomalaisella rauhanliikkeellä on syvälliset yhteydet edelleen Venäjän ja Ukrainan kansalaisyhteiskuntaan. Rauhanliikkeen valtionavut lakkautettiin tänä vuonna kokonaan, kiitoksenako näistä yhteyksistä.

Se on tapahtunut kahdesti ennenkin. Kun Rauhanliiton puheenjohtaja Felix Iversen arvosteli Hitleriä vuonna 1934, hän sai sakot ja liiton valtionavut lakkautettiin. Toisen kerran elokuussa 1991, samalla viikolla, kun Neuvostoliitto romahti, Suomi tunnusti Baltian maat ja Rauhanliiton Kellokoskelle talkoilla rakentama Itämerikeskus vihittiin, liiton valtionapuja pudotettiin 70 prosenttia.

Japanilaisen sananlaskun mukaan: markkinahumussa on rahaa, mutta kirsikkapuun alla on rauhaa.

Tai Albert Einsteinin sanoin: Nationalismi on lastentauti. Se on ihmiskunnan tuhkarokko.

On kolme yhteiskuntamallia: sorto, sekasorto ja sosiaalipolitiikka. Sorrolla saadaan sekasorto kuriin, mutta sosiaalipolitiikalla sekä sorto että sekasorto järjestykseen. Jos kansa halutaan pitää kasassa, on sosiaalipolitiikan ja sopimisen aika.

Teksti ja kuva: Ilkka Taipale, kaupunginvaltuutettu (SDP)

Share