Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Oulunkylä, Uutiset

Kysy, Vieno-täti vastaa!

Vieno-tädin logo

Kysy, Vieno-täti vastaa!

Meillä on ilo esitellä lukijoillemme Vieno-täti. Täti on jo ikäihminen, mutta virkeä ja reipas. Hän suhtautuu myönteisesti ja rakentavasti omaan ja kanssaihmisten elämään. Hän kuuntelee mielellään tapaamiensa ihmisten, pienten ja suurten, murheita. Pitkän elämänkokemuksensa ansiosta hän löytää vastaukset kuulemiinsa ongelmiin. Vieno-tädin mottona onkin ”kaikki asiat järjestyvät, ja yleensä vielä parhain päin”.

Koska ikäihmiset viettävät eläkeläiselämää, heillä on runsaasti aikaa. Vieno-täti haluaakin kumota totuudeksi muodostuneen tarinan eläkeläisten kiireestä. ”Se on sitä samaa pötypuhetta kuin nykyihmisen muukin kiire”, sanoo täti. Jäljellä olevat elinvuotensa kiireettömyyttä hehkuttava Vieno-täti haluaakin käyttää jakamalla kokemuksesta saamansa tiedot ja taidot nuoremmille. Erityisesti lapset ovat Vieno-tädin tutkivan katseen alla. Kysy siis Vieno-tädiltä – hän vastaa. Ja jos jostakin syystä kysytty asia olisi tädille vieras, hänen laajasta verkostostaan löytyy aina asiantuntijoitakin vastaamaan.

Keväällä valmistaudutaan pyöräilykauteen ja tämänkertainen kysymyksemme liittyykin ajankohtaiseen aiheeseen: polkupyörän pakolliset varusteet ja muut kulkijat huomioonottava ajotapa.

Ilmari on viisi vuotta. Hän on juuri saanut uuden polkupyörän. Siinä ei ole enää apupyöriä, mutta siinä on erittäin tyylikäs soittokello, kellossa on kuva Ryhmä Haun Vainusta ja kello kilkattaa kuuluvasti. Ilmari haluaa ajella muuallakin kuin kotipihalla. Ilmarin äiti kertoo: ”Lähdimme pyöräilemään joen rantaan pienen metsikön läpi hiekkatietä. Opastin ja valvoin Ilmarin ajelua koko ajan. Siitä huolimatta meidät yllätti täysin hurjaa vauhtia takaamme tullut pyöräilijä, joka vähät välitti Ilmarista ja minusta. Hän pyyhkäisi ohitsemme niin läheltä, että Ilmari pelästyi ja kaatui. Itkuhan siinä tuli, mutta vielä suurempi ongelma Ilmarista oli, ettei aikuinen pyöräilijä soittanut kelloa.”

Nyt Ilmarin äiti kysyy, mitkä ovat polkupyörän pakolliset varusteet? Kuuluuko soittokello niihin? Ja mitä kaikkea tulisi pyöräilijän pyörässään tarkastaa säännöllisesti.

Vieno-täti varmisti asian Focon pyörästä. Tässä tehtävälistaa polkupyörästä huolehtimiseen niin pienille kuin isoillekin pyöräilijöille (tarkat määräykset varusteista ajoneuvolaissa ja Traficomin määräyksissä):

  • Säilytä pyörääsi lämpimässä tilassa.
  • Tarkista kaikki mutterit ja ruuvit.
  • Katso että jarrupalat eivät ole kuluneet ja jarrut toimivat.
  • Onhan ketjut öljytty?
  • Laita ilmaa renkaisiin, katso että pyörä on haarukoihin nähden keskellä.
  • Pyörässä tulee olla kello, äänimerkkilaite.
  • Pyörässä tulee olla valot edessä ja takana.
  • Heijastimet renkaissa on hyvä olla.
  • Ja kypärä tulee olla päässä pyöräillessä.

Soittokello siis kuuluu pyörän varusteisiin. Ilmarilla on syytä kilkuttaa iloisena pyöränsä kelloa ja Vieno-täti toivoo ja pyytää, että kaikki pyöräilijät huomioisivat toiset tiellä liikkujat ja käyttäisivät soittokelloa ja malttia.

Vieno-tädiltä voivat kysyä niin isot kuin pienetkin! Lähetä kysymyksesi toimitukselle osoitteeseen: swilander@hotmail.com ja toimitamme sen edelleen Vieno-tädille.

Asiantuntijana tällä kertaa Focon Pyörä, Lohkopellontie 3.

Share