Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Pakilat, Uutiset

Mutkatonta korjausompelua kotikulmilla

nainen ompelukoneen äärellä

Hanna Putkonen korjaa vaatteita Sauma ja Solmussa. Kuva: Erja Vuorio

Yhä harvempi meistä osaa tai ehtii korjata vaatteensa itse. Toisaalta arvostamme yhä enemmän kaikkea käsintehtyä. Näille kahdelle asialle perustuu itäpakilalaisen Sauma ja Solmu -pienyrityksen liiketoiminta.

Hanna Putkosen innostus käsitöihin syntyi jo varhain. Käsitöistä muodostui elämänikäinen harrastus. Pitkään Putkonen ompeli vain itselleen ja perheelleen. Sitten joku keksi kysyä apua ompelutöissä, ja muille ompeleminen lähti kokeillen käyntiin. Tilaustöiden vähitellen lisäännyttyä Putkonen perusti Sauma ja Solmu -toiminimen 2021. Toiminta on kasvanut pikkuhiljaa, mutta ainakin toistaiseksi Putkonen hoitaa yritystään varsinaisen leipätyönsä ohella. Koulutukseltaan Putkonen on erityisopettaja, jolla on taustallaan myös käsityönopettajan opintoja ja kokemusta käsitöiden opettamisesta.

Vanhan korjaaminen kannattaa

Vaatteiden huolto ja korjaus on sekä taloudellista että ekologista. Kun osaamista, välineitä tai aikaa korjaamisen ei ole, rikki mennyt vaate jää käyttämättä ja tilalle ostetaan uusi. Hanna Putkosen mielestä vaatteiden korjaus kannattaa aina. Hän on tyytyväinen voidessaan pieneltä osaltaan tarjota vastineen kertakäyttökulttuurille.

Sauman ja Solmun toiminnan kivijalka on korjausompelu. Yhden naisen yritys korjaa asiakkaiden vaatteita ompelukoneella, saumurilla ja käsin. Eniten kysyttyjä palveluita ovat lyhennykset, kavennukset, paikkaukset, vetoketjujen ja nappien vaihdot. Myös vaatteiden mallin ja koon muokkaukset onnistuvat. Korjattaviksi voi tuoda myös verhoja ja tuolinpäällisiä, pehmolelun tai vaikkapa kaapin perälle unohtuneen kesken jääneen ompeluprojektin loppuun saatettavaksi.

Yksilöllisiä käsitöitä

Korjausompelun ohella Sauma ja Solmu valmistaa ja myy uusia käsitöitä, kuten puseroita, sukkia, huiveja ja pipoja. Tilauksesta syntyy pöytäliinoja, unileluja, tyynyliinoja, saunahattuja, olkitöitä ja mitä ikinä asiakas tarvitseekaan. Jonkin verran valmiita käsitöitä on myyntivarastossa. Osa tuotteista on nähtävissä Sauman ja Solmun Instagram- ja Facebook-sivuilla. Käsitöitä on joskus myynnissä myös paikallisissa tapahtumissa. Hanna Putkonen on kokenut opettaja ja järjestää mielellään tilauksesta myös käsityö- ja askartelukursseja.

Asiakkaan tarpeet etusijalla

Hanna Putkonen pyörittää Sauman ja Solmun toimintaa vakavasti ansiotarkoituksessa, mutta ei euron kuvat silmissä kiiltäen. Putkonen haluaa tarjota asiakkailleen hyvän hinta-laatusuhteen ja henkilökohtaisen palvelukokemuksen. Toistuville rutiinitöille, kuten lahkeen lyhennyksille, on listahinta, mutta useimmiten hinnoittelu sovitaan asiakkaan kanssa tapauskohtaisesti.

Hanna Putkonen kokee palkitsevana ihmisten kohtaamisen ja vuorovaikutuksen asiakkaiden kanssa, mutta onnistumisen mittari on tyytyväisenä lähtevä asiakas. Hyvää palautetta on tullut palvelun mutkattomuudesta ja asiakaslähtöisyydestä. Yhden naisen yrityksen valttikortteja ovat joustavuus ja nopeus. Hanna Putkonen toivoo, että asiakkaat ottaisivat yhteyttä matalalla kynnyksellä. 
– Niin pientä korjaustarvetta ei ole, etteikö asiasta kannattaisi kysyä. Yleensä ratkaisu aina löytyy. Mikään työ ei ole liian vähäpätöinen, voin vaikka parsia reiät asiakkaan lempivillasukkien kantapäissä, sanoo Putkonen hymyssä suin.

Pakin talon naapurina

Hanna Putkosen ensikosketus Pakilaan oli siirtolapuutarhamökin vuokraus Klaukkalanpuistosta 1990-luvulla. Myöhemmin lähistöltä löytyi perheelle myös rivitalokoti. Nykyinen kotitalo rakentui purkukuntoisena ostetun talon tilalle 2008. Talon alakerrassa sijaitsevan tilavan huoneen tunnistaa helposti Sauman ja Solmun toimitilaksi: ompelukoneita, saumureita, silitysvälineitä, saksia, neuloja, lankarullia, kangaspakkoja, laatikoittain nauhoja, nyörejä, nappeja, vetoketjuja. Talo sijaitsee aivan Pakin talon naapurissa, mikä toimii hyvänä maamerkkinä ensi kertaa saapuville asiakkaille. Muista kuitenkin aina sopia käynnistä etukäteen.

Teksti ja kuva: Erja Vuorio

Sauman ja Solmun yhteystiedot löytyvät osoitteesta  www.saumajasolmu.fi.

Share