Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Uutiset

Pihojen kevätsiivous – säilytätkö ravinteet omassa puutarhassasi?

lapio mullassa

haravointijätteet kannattaa kompostoida oman puutarhan käyttöön, jolloin ravinteita ei tarvitse ostaa kaupasta. Kuva: Lucas

Kevätauringon kanssa pihoille ilmestyvät pihatalkoot ja ahkerat puutarhurit. Puutarha on kiva saada siistiin kesäkuntoon, mutta muistathan hyödyttää pihan omat ravinnevarannot järkevästi.

Puiden lehdet ja haravointijäte kannattaa ajaa ruohonleikkurilla pieneksi ja levittää puiden ja pensaiden juurelle parantamaan maaperää. Samalla säästät 10 euroa, kun lannoitetta ei tarvitse ostaa kaupasta.

Puiden ja pensaiden karsimisessa syntyvät risut, oksat ja rungot voi viedä Sortti-asemille. Jos käytössä on oksasilppuri, niistä saa tehtyä omaa kuorikatetta istutusalueiden kattamiseen. Jotta kate ajaisi asiansa, sitä pitää olla tarpeeksi paksu kerros (5 cm). Silloin se estää rikkakasveja kasvamasta. Katetta ei pidä laittaa aivan kiinni puiden tai pensaiden runkoihin. Kuorikatteen käyttö voi happamoittaa maata, jolloin on syytä huolehtia maan kalkitsemisesta.

Talven jälkeen vielä maatumattomat puiden ja pensaiden lehdet ja perennojen varret kannattaa silputa ja levittää kasvien juurialueille maatumaan. Maan pieneliöt käyttävät ne siellä hyväkseen ja parantavat näin maaperän laatua sekä tuottavat kasveille ravinteita. Samalla säästää lannoitteiden ostamisessa. Jos kasvijätteen kuljettaa pois puutarhasta, sieltä katoaa vuosittain saman verran ravinteita.

Ruohonleikkuujätettä voi käyttää tuoreena katteena kasvimaalla, lavakauluksissa ja perennapenkeissä. Sitä laitetaan parin sentin kerros. Se toimii alkukesällä myös hyvänä typen lähteenä kasveille. Tästä syystä sen käyttö on myös syytä lopettaa viimeistään heinäkuun lopussa, jotta kasvit pystyvät valmistautumaan tulevaan talveen.

Puutarhajätteen, kuten ruohonleikkuujätteiden, lehtien ja kasvien varsien käyttäminen katteena ei tuo alueelle rottia. Sen sijaan maan pitäminen paljaana altistaa sen eroosiolle ja tuulilevitteisten rikkaruohojen siemenille. Luonnossa maa ei ole mulloksella – sitä peittää aina kasvipeite tai karike.

Ylimääräiset puutarhajätteet Sortti-asemille

Sellaiset puutarhajätteet, joita ei pysty omalla pihallaan käyttämään, voi viedä Sortti-asemille. HSY:n Sortti-asemat ottavat vastaan risuja ja puutarhajätettä ympäri vuoden viiden euron kuormahintaan (maks. 5 m3). Sortti-asemille ei voi tuoda jätettä kuorma-autolla. 

Kaikki Sortti-asemat ovat avoinna arkisin klo 7–21. Lauantaisin ja sunnuntaisin voit asioida Konalan ja Ruskeasannan Sortti-asemilla klo 10–18. Jokaisen aseman tarkat aukioloajat löytyvät HSY:n verkkosivuilta.

Teksti: Susan Wilander

Share